Lifestyle > Mozaik

NE LIŽITE ŽABE! Ma šta vam rekli NADRLIKEKARI - to je opasno je po život

Lizanje žaba je postalo trend zbog psihodeličnog sastojka koje izlučuju njihove žlede

Izvor: K1info

10/11/2022 > 12:16

podeli vest:

NE LIŽITE ŽABE! Ma šta vam rekli NADRLIKEKARI - to je opasno je po život
Foto: Pixabay.com


Služba nacionalnog parka objavila je saopštenje u kome moli ljubitelje prirode da prestanu sa lizanjem žaba krastača kako bi došli pod dejstvo psihodelične supstance koju luče njihove žlezde, 5-MeO-DMT (O-metil bufotenin, psihodelik iz klase tripamina).

Ali lizanje žaba - jednom prikazano u animiranoj seriji "Family Guy" - prevashodno Sonorske pustinjske krastače takođe poznate kao Rečna krastača iz Kolorada, donosi vrlo ozbiljne zadravstvene rizike, upozorili su iz Službe nacionalnog parka u nedavnoj objavi na Facebooku.

"Ove krastače imaju istaknute parotoidne žlezde koje luče snažan toksin. Može vam pripasti muka ako uzmete žabu u ruke ili se njen otrov nađe u ustima", savetuju iz službe.

"Kao što navodimo za većinu stvari na koje naiđete u Nacionalnom parku, bilo da se radi o banana pužu, nepoznatoj pečurki ili velikoj krastači sa blistavim očima u gluvo doba noći - uzdržite se od lizanja".

Foto: Pixabay.com

Banana puž

Takođe se ukazuje na to da "ne samo da je ovo ilegalno (O-metil bufotenin je klasifikovan kao droga od strane DEA), već je i prilično opasno.

"Lizanje ili gutanje može dovesti do utrnulosti usta i grla, ali i do teških i po život opasnih efekata na srce kao rezultat jedinjenja sličnih digoksinu i ketaholaminu", upozorava agencija.

Foto: Pixabay.com

 

"Ovi efekti uključuju aritmiju, blokadu srca, snižen krvni pritisak i srčani zastoj."

Uprkos svemu navedenom, brojne poznate ličnosti - uključujući boksera Majka Tajsona - nastavljaju da uporebljavaju otrov žabe kako bi se "naduvali".

Lizanje žaba zarad efekta naduvanosti jednom je ismejano i u seriji "Family Guy" ali i u "Simpsonovima".

- Shvatila sam da sam našla smisao života - rekla je za New York Post Viktorija Barbera, koja je stvorila psihodeličnu "Bufo terapiju" mužom žaba.

Krastača reke Kolorado, koja se obično može naći u delovima Kalifornije, Arizone i Novog Meksika, sa svojih 18 centimetara visine jedna je od najviših u Severnoj Americi.

 

 

 

Ostavite komentar