Lifestyle > Mozaik

Da nije vaš LJUBIMAC možda “LEVORUK”? Evo kako to da PROVERITE

Nisu samo ljudi "podeljeni" na levoruke i desnoruke, i životinje su spretnije sa levom ili desnom šapom

Autor: K1 info/ edukacija.rs

09/11/2022 > 22:31

podeli vest:

Da nije vaš LJUBIMAC možda “LEVORUK”? Evo kako to da PROVERITE
Foto: Pixabay.com


Naučnici su pronašli način na koji se može odrediti da li je životinja “levoruka” ili “desnoruka”, odnosno da li je spretnija sa levom ili desnom šapom.

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Ataturk u Turskoj pokazalo je da je 50% mačaka “desnošapo”, dok je 40% njih “levošapo”, a ostatak je sposoban da koristi obe šape podjednako dobro.

Slično istraživanje sproveli su i naučnici sa Univerziteta u Mančesteru, koje je pokazalo da su psi u Engleskoj ravnomerno podeljeni na “desnoruke” i “levoruke”.

Ukoliko sami želite da kod kuće proverite da li je vaš ljubimac “desnoruk” ili “levoruk”, možete to učiiti uz nekoliko trikova:

- Ako ste naučili svog psa da vam da šapu, obratite pažnju na to koju vam češće pruža

- Uzmite omiljenu plišanu igračku vašeg psa i u nju stavite neku poslasticu, zatim je položite tačno ispred njega i posmatrajte na koji način, odnosno kojom šapom će pas posegnuti za igračkom, a kojom će je pridržavati dok se igra ili žvaće

- Umažite njušku svog ljubimca (psa ili mačke) nečim kao što je na primer jogurt i posmatrajte kojom šapom će se obrisati

- Obratite pažnju na to kojom šapom mačka pokušava da “ulovi” igračku kojom je mamite

Prema rečima stručnjaka, ukoliko želite da tačno utvrdite da li je vaš ljubimac “desnošap” ili “levošap”, potrebno je da ove testove ponovite više puta u nekoliko narednih dana.

 

 

 

Ostavite komentar