Lifestyle > Mozaik

Do TREĆE GODINE nema telefona! Da li ste čuli za PRAVILO 3-6-9-12 za prevenciju dečije ZAVISNOSTI OD EKRANA?

Svesni smo da ekrani loše utiču na decu, pa i na nas odrasle, ali francuski psiholog je uveo pravilo koje će pomoći pri vaspitavanju

Izvor: K1info

31/10/2023 > 06:54

podeli vest:

Do TREĆE GODINE nema telefona! Da li ste čuli za PRAVILO 3-6-9-12 za prevenciju dečije ZAVISNOSTI OD EKRANA?
Foto: Pexels.com


Sve veći broj roditelja s malom decom i školskom decom suočava se s izazovima koje donosi prekomerno korišćenje pametnih uređaja. I dok zabrinutost raste, problemi poput oštećenja vida, poremećaja sna, gubitka koncentracije i govornih teškoća postaju sve prisutniji.

Francuski psiholog Serž Tiseron razvio je jednostavno i praktično pravilo pod nazivom "3-6-9-12" kako bi pomogao roditeljima da bolje razumeju i upravljaju vremenom koje deca provode pred ekranima.

Ovaj pristup se pokazao veoma efikasnim u balansiranju digitalne upotrebe kod dece, nudeći smernice za različite uzraste.

3 - Nema televizije, računara ni pametnih telefona pre 3. godine

- Više od dve trećine dece mlađe od dve godine gleda televiziju svaki dan. To je pogubno za njihov razvoj. Najbolji način za podsticanje dečijeg razvoja jeste taj da se roditelji igraju s njima, a ne da gledaju TV program - naglašava Tiseron.

6 - Ne dozvolite igranje video-igrica deci do 6. godine

- Mališani pre polaska u školu u proseku provedu oko 30 minuta dnevno igrajući igrice na konzolama, a time zapostavljaju razvoj refleksa i motorike - objašnjava Tiseron.

9 - Pre 9. rođendana nema interneta

Deca u tom uzrastu, upozorava Tiseron, nisu dovoljno zrela da shvate kakve opasnosti vrebaju sa interneta niti da razlikuju istinu od laži. Treba ih naučiti da sve što stavimo na internet može završiti u javnosti, sve što stavimo na internet ostaće tamo zauvek, a sve što pronađemo tamo pod sumnjom je jer ne možemo odmah znati je li to istina ili laž.

12 - Društvene mreže tek posle 12. godine

I u tom uzrastu preporučuje se roditeljima da kontrolišu tinejdžere i provere njihove prijatelje na mrežama. 

Ostavite komentar