Lifestyle > Mozaik

Ne činite KONTRAEFEKAT: Psiholozi otkrivaju šta RODITELJI nikako ne bi trebalo da RADE tokom RAZVODA

Koliko god da je rastavljanje teško za bračni par, još je stresniji za decu

Autor: K1info/index.hr

21/10/2023 > 22:25

podeli vest:

Ne činite KONTRAEFEKAT: Psiholozi otkrivaju šta RODITELJI nikako ne bi trebalo da RADE tokom RAZVODA
Foto: Shutterstock


Psiholozi objašnjavaju da postoje određene stvari koje roditelji nikada ne bi trebalo da rade tokom razvoda jer deci nanose više štete nego koristi, prenosi "Life Hack".

Jedna od najčešćih grešaka je očekivanje da dete izabere stranu.

Iako je jasno da su roditelji povređeni ili ljuti jedni na druge tokom razvoda, najgore što mogu da urade jeste da traže od dece da bude na jednoj strani, bez obzira da li je u pitanju majka ili otac, objašnjavaju psiholozi.

Takođe, jedna od velikih grešaka je svađa pred decom.

Foto: Freepik.com

 

Psiholozi tvrde da dete upija svaku izgovorenu reč i uvredu. Osim toga, posledice svađe pred decom mogu biti različite. Od toga da mogu da imaju niže ocene u školi, da se povuku u sebe, da odbijaju druženja sa prijateljima, pa sve do povećanog rizika od depresije i anksioznosti.

Tokom razvoda, mnogi roditelji često govore loše deci o drugom roditelju ili bivšem partneru.

Psiholozi upozoravaju da je to posebno loše za decu. Neophodno je dati im prostor da sami donesu zaključke o tome da li su postupci roditelja bili loši.

Ako pred decom loše pričamo o odsutnom roditelju, to će kod njih izazvati zabunu. Možemo početi da se plašimo da izrazimo ljubav prema drugom roditelju kako nas ne bi povredili, što je veoma loše, prenosi Index.hr.

Ostavite komentar