Lifestyle > Mozaik

KOSA ne voli JESEN. I zato - ZAŠTITITE JE od magle, smoga i vlage

Redovno koristite pakovanja, jer niske temperature isušuju kosu

Autor: K1 info/ gracija.me

18/10/2023 > 10:01

podeli vest:

KOSA ne voli JESEN. I zato - ZAŠTITITE JE od magle, smoga i vlage
Foto: Freepik.com


Kosi ne štete samo more i sunce, i tokom jeseni i zime potrebno je da je zaštitite od hladnoće, vlage i magle. 

Navikli smo da leti više vodimo računa o zdravlju kose, ali jesenji i zimski uslovi mogu da je veoma oštetei. Letnja nega ne odgovara zimskom periodu. 

Ako primećujete da vam je kosa postala suva i lomljiva, izbegavajte sušenje vrelim vazduhom. Ako želite da vam kosa ponovo zablista, potrebno je jednom sedmično nanositi hidratantno pakovanje i koristiti četke od prirodnih materijala.

Kiša, velika vlaga i magla čine kosu beživotnom i oduzimaju joj sjaj. Zato je treba sušiti umereno toplim vazduhom, smanjiti korišćenje pegle za kosu i korišćenje proizvoda za učvršćivanje koji intenziviraju sjaj. 

Redovno koristite pakovanja jer niske temperature čine da se kosa brzo isušuje. Upotrebom pakovanja, kosa upija zaštitne materije, a izmasirate li usput teme desetak minuta, još više ćete pospešiti delovanje.

Pažljivo koristite fen za kosu, nikada ga ne približavajte previše kosi i ne držite ga predugo na jednom mestu. Ukoliko je vaša kosa veoma slaba, a dlaka tanka i sklona pucanju, potrebna je posebna pažnja. 

Ako želite da vam kosa bude zdrava, važna je i uravnotežena ishrana: vitamini, minerali, gvožđe i aminokiseline. Narandžasto voće i povrće bogato vitaminom A ubrzava rast kose. Na vašoj trpezi mora da bude i morskih plodova, mahunarki , mlijeka, jogurta i žitarica (vitamin B).

Za zaštitu kose od smoga dovoljno je da upotrebite poseban gel sa zaštitnim filterima. Kako biste kosu zaštitili od pregrevanja tokom sušenja, dovoljno je da nanesete nekoliko kapi ulja (na primer kokosovog) na vrhove. Za pranje koristite blag šampon, a posle sušenja kosu lagano istrljajte svilenom maramom. 

Još jedan način zaštite od smoga: pre izlaska naprskati malo laka za kosu, koji će učvrstiti frizuru i štititi kosu od smoga i vlažnog vazduha.

Ostavite komentar