Lifestyle > Mozaik

Nauka dokazala: ŽENE koje piju ovo CRVENO VINO SPORIJE STARE

Istraživači veruju da bi ponavljanje studije sa većom i raznovrsnijom grupom ljudi bio dobar za potvrdu nalaza

Autor: K1 info/Zadovoljna.rs

31/07/2023 > 21:41

podeli vest:

Nauka dokazala: ŽENE koje piju ovo CRVENO VINO SPORIJE STARE
Foto: Freepik.com


Jedna vrsta crvenog vina mogla bi da zaustaviti starenje kože, kažu stručnjaci. Nova studija je pokazala da specifična i neobična vrsta crvenog vina čini da koža izgleda mlađe.

Istraživači sa Univerziteta Florida otkrili su da su žene koje su pile dve čaše bezalkoholnog muškadnog vina dnevno, imale veću elastičnost i zadržavanje vode u koži od onih koje su konzumirale placebo. Nalazi studije predstavljeni su ovog ponedeljka u Bostonu na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu "Nutrition 2023“.

Muškadno vino pravi se od muškadnog grožđa, tvrdog grožđa sa debelom kožom poreklom iz Severne Amerike.

- Koristili smo dealkoholizovano muškadno vino jer smo bili zainteresovani za efekat bioaktivnih jedinjenja u vinu, posebno polifenola, na zdravlje kože - rekla je u saopštenju za medije dr Lindzi Kristman, koja je sprovela istraživanje sa dr Livejem Guom, profesor hemije hrane na UF.

Gubitak elastičnosti uzrokuje da koža počne da visi u procesu starenja, dok zadržavanje vode pomaže u stvaranju barijere protiv oštećenja.

Pomenuta studija je prva koja je utvrdila način na koji konzumiranje bezalkoholnog vina može uticati na zdravlje kože u nasumičnom kliničkom ispitivanju.

Naučnici su odabrali 17 žena između 40 i 67 godina i nasumično im dodelili da piju dve čaše dnevno dealkoholizovanog muškadnog vina ili placebo napitka koji je slično izgledao i imao sličan ukus.

Foto: Pixabay.com

 

Muškadno grožđe je poreklom sa jugoistoka Amerike i obično se koristi za pravljenje vina, mada se često naziva i "supervoćem“ zbog visokog nivoa polifenola – uključujući antocijanine, kvercetin i elaginsku kiselinu – koji mogu smanjiti upalu i oksidativni stres.

- Utvrđeno je da muškadno grožđe ima jedinstveni polifenolni profil u poređenju sa drugim sortama crvenog vina - rekao je Kristman.

Placebo piće nije uključivalo polifenole.

Učesnici u ispitivanju pili su dve čaše napitka koji im je dodeljen dnevno tokom šest nedelja, a zatim su pravili dvonedeljnu pauzu, a onda su se zaamenili i pili drugo piće još šest nedelja.

Stanje kože i markeri upale i oksidativnog stresa mereni su na početku studije, kao i na kraju svakog šestonedeljnog perioda.

Istraživači su otkrili da muškadno vino značajno utiče na elastičnost kože, kao i na smanjenje gubitka vode na površini kože.

- Naša studija sugeriše da polifenoli muškadnog vina imaju potencijal da poboljšaju stanje kože, posebno elastičnost i transepidermalni gubitak vode kod žena srednjih godina i poznije dobi - rekao je Kristman.

Međutim, nisu otkrili da postoji značajan uticaj na količinu bora na koži nakon studije.Dok je koža postala glatka zbog nižeg nivoa upale i oksidativnog stresa za grupu koja je pila muškadno vino, razlika u odnosu na placebo grupu nije bila značajna u vezi sa tim parametrom.

- Ova unakrsna studija pokazala je da je šest nedelja konzumiranja muškadnog vina rezultiralo poboljšanjem određenih parametara kože povezanih sa starenjem, kao što su elastičnost na podlaktici i barijerna funkcija kože na licu u poređenju sa početnom linijom i placebom - objasnio je Kristman i dodao: 

-To je verovatno zbog smanjenja upale i oksidativnog stresa.

Istraživači veruju da bi ponavljanje studije sa većom i raznovrsnijom grupom ljudi bio dobar za potvrdu nalaza.

Ostavite komentar