Lifestyle > Mozaik

DALEKO SMO mi od METUZALEMA: Naučnici objavili KOLIKO ČOVEK najduže MOŽE DA ŽIVI

Istraživanja su rađena u Holandiji, a rezultati se poklapaju sa jednom sličnom američkom studijom

Izvor: K1info/b92.net

22/02/2023 > 21:25

podeli vest:

DALEKO SMO mi od METUZALEMA: Naučnici objavili KOLIKO ČOVEK najduže MOŽE DA ŽIVI
Foto: Pixabay.com


Istražujući podatke oko 75.000 Holanđana čija je tačna starost zabeležena u trenutku smrti, statističari sa univerziteta Tilburg i Erazmo Roterdamski utvrdili su maksimalnu gornju granicu životnog veka žena na 115,7 godina.

Kod muškaraca ta starost je nešto niža 114,1 godina. Uzorci su iz podataka koji obuhvataju poslednjih 30 godina, rekao je profesor Džon Ajnmahl, jedan od trojice naučnika koji su sproveli studiju.

- Naravno, prosečni životni vek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promenila - pojasnio je Ajnmahl.

Ovde se ne radi o očekivanom životnom veku, nego o životnom veku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može živeti ako se brine za sebe. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom sprovedenom u Americi, gde su istraživači otkrili sličan raspon životnog veka.

Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vek osobe uglavnom u njenim devedesetima i malo je verovatno da će se ikada povećati iznad 115. Ali, potvrdili su da se broj ljudi koji su doživeli 95 u Holandiji u poslednjih 30 godina utrostručio.

Najstarija osoba koja je ikad živela doživela je čak 122 godine. Žan-Luiza Kalment rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. Upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže živela.

Ajnmahl je rekao da će nalazi istraživanja biti objavljeni u narednih mesec dana.

 

Ostavite komentar