Lifestyle > Mozaik

NEGA KOJA zaista POMAŽE: Rešite se MASNE KOSE jednom zauvek

Evo kako da se rešite masne kose i svih neprijatnosti koje vam stvara...

Autor: K1 info/ sveokosi.com

06/02/2023 > 18:15

podeli vest:

NEGA KOJA zaista POMAŽE: Rešite se MASNE KOSE jednom zauvek
Foto: Freepik.com


U proseku jedna od četiri žene ima problem sa masnom kosom. Verovali ili ne, uz prave savete i pravilnu negu, moguće je masnu kosu pretvoriti u sjajnu i zdravu.

Masnoća u vašoj kosi obično nastaje iz dva razloga: problemi sa temenom kose, što može biti uzrokovano naslednim faktorom i hormonskim disbalansom ili nepravilna nega masne kose.

Svaka pora na našoj koži ima lojne žlezde. Lojne žlezde luče masnu supstancu zvanu sebum koja daje vašoj kosi zdrav i mekan izgled i štiti od isušivanja i lomljenja. Međutim, u nekim slučajevima, što može biti i vaš slučaj, dolazi do viška lučenja ove supstance što uzrokuje pojavu viška masnoće na koži i kosi.

Višak sebuma može biti uzrokovan genetskim, naslednim faktorom ili hormonalnim promenama (pubertet, trudnoća), ili uticajem spoljašnjih faktora, vremenskih uslova, način života. Loša ishrana, nepravilna nega kose ili upotreba određenih medikamenata mogu, takođe uticati na količine masnoće u vašoj kosi.

Postoji još nekoliko mogućih uzroka za nastanak masne kose

Kosu ne perete kako treba? Možda zvuči čudno, ali ovo je jedan od bitnih preduslova za lepu i zdravu kosu. Ukoliko ne perete vašu kosu temeljno šamponom može da se desi da ostane masnoće i prljavštine na temenu što uzrokuje da se pore zapuše.

Ovo koža temena kose prepoznaje kao problem i u prirodnom procesu odbrane lojne žlezde stvaraju više sebuma nego što je potrebno što dovodi do viška masnoće pa i pored pranja, vaša kosa će biti masna i prljava.

Takođe, često koriščenje preparata za stilizovanje kose (vosak, kreme i ulja) možete dovesti do stvaranja preteranog mašćenja kose. Zato, ukoliko ih koristite, svedite ih na minimum i izbegavajte nanošenje na koren kose.

Isto tako, ukoliko previše često ispravljate kosu peglom možete dovesti do neželjenog stvaranja masti. Ukoliko vaše četke za kosu nisu adekvatno očišćene ni kosa posle upotrebe neće biti čista.

Iako mnoge žene sa problemom masne kose rešenje vide u šamponima za suvo pranje, ovo jeste možda dobra ideja, ali je veoma važno da to ne radite prečesto, jer može da stvori kontraefekat.

Foto: Unsplash.com

 
Da biste izbegli ili rešili problem masne kose rešenje je u pravilnoj nezi.

Često šamponiranje kose dovodi do iritiranja temena što opet dovodi do masne kose. Jednom kada sa temena skinete prirodno ulje koje se stvara, ono počinje da proizvodi sve više i više masnoće ne bi li zaštitilo teme od spoljašnjih uticaja.

Jako je bitno isprati kosu hladnom vodom oko 30 sekundi kako bi uklonili ostatke šampona i balzama. Vruća voda podstiče rad lojnih žlezda, dok ih hladna voda "gasi". Hladna voda takođe, zatvara kutikule, umanjujući štetu koju nanose vašoj kosi.

Znači, kosu perite svaki drugi dan. U početku vam se neće svideti, ali ovo nije problem koji možete rešiti preko noći, tako da budite uporni i rezultati će vas sasvim sigurno iznenaditi.

Trudite se da kosu sušite prirodno. Ukoliko baš nemate izbora, sušite je sa hladnim vazduhom, jer kao i vruća voda i vruć vazduh samo potpomaže bržoj i većoj proizvodnji masti.

Top pet načina da se izborite sa masnom kosom

1. Hranite se zdravo. Izaberite svežu i zdravu hranu za vaš jelovnik i vaša kosa će vam biti zahvalna. Kosa je odraz stanja čitavog organizma. Održavajte telo zdravim i kosa će da sija punim sjajem.

2. Pokušajte da nivo masnoće vaše kose držite pod kontrolom prirodnim putem. Pomešajte sok od dva limuna sa četvrtinom destilovane vode ili ukoliko vam je draže pomešajte dve kašike sirćeta sa šoljom vode. Isperite kosu sa jednom od ovih mešavina koje odlično uklanjaju višak masnoće.

Još jedna dobra maska za kosu koju možete same napraviti jeste ona od belanaca. Ulupajte belance u čvrst sneg, dodajte kašičicu soli i sok od jednog limuna. Umasirajte smesu u koren kose i ostavite da odstoji oko pola sata. Kosu isperite mlakom vodom, šamponirajte blagim šamponom bez silikona i nanesite balzam za kosu na krajeve. Belance je jako dobro za masnu kosu zbog svog poznatog dejstva na isušivanje vlasišta.

3. Upotreba balzama za kosu može da dovde do pojačanog mašćenja, tako da je najbolje izbegavati ga. Preparate za kosu koji sadrže elemente za sjaj takođe valja izbegavati. Ukoliko morate da koristite sredstva za omekšavanje i raščešljavanje kose, koristite ih isključivo na krajevima.

4. Kada birate šampon, birajte one na kojima piše da su isključivo namenjeni masnoj kosi i bez sulfata. Birajte šampone koji u sebi sadrže mentol ili ulje drveta čaja. Ukoliko je vaša kosa ekstremno masna, kap tečnosti za pranje sudova rešiće vas viška masnoće na kosi i temenu. Izbegavajte šampone sa dodatkom ulja.

5. Ironično, suvo teme dovodi do pojačanog lučenja masnoće. Ovakva pojava masne kose može biti uzrokovana naslednim faktorom ili hormonskim disbalansom. Pregledajte i utvrdite tip kože temena. Ukoliko je vaše teme suvo koristite preparate za suvo teme.

Nega masne kose sa suvim krajevima

Ukoliko je vaša kosa na temenu masna, a krajevi su izuzetno suvi i skloni krzanju, verovatno mislite da ne postoji način da ona izgleda zdravo. Međutim, postoji nekoliko načina za negu masne kose sa ispucalim krajevima.

Iako u nezi masne kose ne bi smeli da preterujete sa balzamima, za suve krajeve oni su  idealno rešenje. Jednostavno, posle svakog pranja nanesite balzame samo na krajeve, ostavite malo da odstoji, a zatim ponovo isperite kosu.

Izbegavajte upotrebu aparata za ispravljanje kose, jer je oni maste koren kose dok isušuju krajeve.

Jedan od razloga za ovakvu kombinaciju kose jeste i sušenje vrućim vazduhom. Zato je najbolje da kosu sušite prirodno ili, hladnim vazduhom.

Takođe, možete povremeno da koristite jabukovo sirće za ispiranje kose. Ono efikasno otklanja masnoću, a ima obnavljajući efekat na suve i ispucale krajeve. Redovnom primenom jabukovog sirćeta kod ispiranja i nege kose, dobićete sjajne rezultate.

Borba sa masnom kosom zaista predstavlja izazov. Ali, glavu gore. Kao što smo već objasnili, za lepu i zdravu kosu, bitno je izabrati odgovarajuća sredstva za negu, hraniti se zdravo, izbegavati aparate za ispravljanje i ne sušiti je vrućim vazduhom. A najvažnije od svega – budite uporni i ne odustajte.

 

Ostavite komentar