Lifestyle > Mozaik

Da li stvarno MOŽEMO da ubrzamo RAST KOSE?

Brzina rasta kose prvenstveno zavisi od genetike, ali postoji još nekoliko faktora na koje, na sreću, možemo da utičemo

Autor: K1 info/ zenasamja.me

15/01/2023 > 14:05

podeli vest:

Da li stvarno MOŽEMO da ubrzamo RAST KOSE?
Foto: Freepik.com


Možete li stvarno da ubrzate rast svoje kose? Nažalost, ne. Brzina rasta kose jednostavno zavisi od gena. Ali, zbog različitih faktora naša kosa ne raste svojom maksimalnom brzinom.

Ako regulišemo stvari koje usporavaju rast, kosa će rasti brže. A koji su to faktori koji usporavaju rast naše kose?

Na prvom mestu je ishrana. Ona je vrlo važan faktor za svaki proces rasta i treba da je izbalansirana, puna vitamina i minerala potrebnih za zdravlje vaše kose.

Najbolji proizvodi za rast kose su masnije vrste ribe, orašasto voće, povrće i voće, kao i mlečni proizvodi. Ukoliko vam je teško da ispratite balansiranu ishranu, probajte sa tabletama vitamina za žene. Takvi kompleksi vitamina i minerala sadrže i one koji su važni za zdravlje kose, noktiju i zuba.

Veoma je važno da znate kakvog je tipa vaše teme i kosa, kako biste im pružili pravilnu negu. Koristite organske šampone. Oni će da pospeše rast kose, teme će da bude zdravo, a naravno da zdravo teme daje zdravu kosu.

Perite kosu čistom vodom. Ukoliko ne pijete vodu iz česme, prokuvajte je i pre pranja kose, jer ako nije zdrava za vaš organizam, nije ni za vašu kosu. Hemikalije česmenske vode mogu da iritiraju teme.

Ne “promrzavajte” kosu i teme zimi. Obavezno nosite kapu.

Kako još možete da pomognete svojoj kosi da brže raste? Možda da probate neku od ovih prirodnih i provereno delotvornih maski.

Maska od crnog luka

Jednu glavicu luka sameljite, pa tu masu nanesite na koren, stavite kapu za tuširanje, pa preko nje neku toplu kapu ili peškir. Ostavite sat vremena da deluje, a zatim kosu operite na uobičajen način. Ovaj tretman ponavljajte svake nedelje naredna 2-3 meseca.

Maska od senfa

Nanesite senf na koren kose, pa stavite kapu za tuširanje, a preko nje toplu kapu ili peškir.  Sačekajte 30 minuta, a onda operite kosu šamponom. Tretman ponavljajte jednom nedeljno, 2-3 meseca.

Foto: Freepik.com

 
Maska za rast kose

Pomešajte jedno žumance, 1 kafenu kašiku čičkovog ulja, 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja i 1 kafenu kašiku soka od aloje. Ovu smesu nanesite na koren kose, stavite kapu za tuširanje i preko nje toplu kapu ili peškir. Držite sat vremena, pa operite šamponom. Ponavljajte jednom nedeljno, 2-3 meseca.

Maska od mlevene paprike

Izmiksajte 1 supenu kašiku mlevene paprike, 1 supenu kašiku  toplog ricinusovog ulja i 1 supenu kašiku regeneratora za kosu. Smesu nanesite na koren kose, stavite kapu za tuširanje, pa preko nje toplu kapu ili peškir. Ostavite sat, dva, pa kosu operite šamponom. Ponavljajte jednom nedeljno, 2 do 3 meseca.

Još po neki savet… 

Na koren kose možete da nanosite i tečni vitamin E, koji možete da kupite u apotekama. Kosu je bolje šišati vrućim makazama, jer ova tehnologija sprečava pucanje vrhova. posle pranja šamponom kosu ispirajte sa esencijom koprive.

Ljudi kažu da ako vam je frizer “lake ruke” i kosa će brže rasti poslije njegovog/njenog rada. Imajte u vidu da je prosečna brzina rasta kose 1 cm mesečno, što znaći da za godinu dana kosa obično naraste 10-12 cm.

 

Ostavite komentar