Lifestyle > Mozaik

NEGA KOSE ZIMI - sve što ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

Hladni dani su već stigli. Nega kose zimi jeste zahtevnija, a šta je to što bi trebalo da znate pročitajte dalje u tekstu

Autor: K1 info/ sveokosi.com

15/11/2022 > 21:15

podeli vest:

NEGA KOSE ZIMI - sve što ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate
Foto: Freepik.com


Hladno vreme, magla, zagađen vazduh, niske temperature koje dugo traju utiču na izgled i sjaj vaše kose. Kosa može da postane vidno suvlja, gubi sjaj, volumen i lepršavost.

Uz pomoć saveta i malih kućnih trikova, vaša kosa ostaće u potpunosti zdrava tokom hladnog perioda.

Bez kape ne izlazite napolje

Super, izlazite napolje, i na glavu stavljate kapu. Nošenje kape može da bude modni detalj, dok u isto vreme štiti vas od hladnoće, a takođe štiti vašu kosu od oštećenja.

Da li je u pitanju šešir, kapa ili šal, šta više volite. Međutim, mogu uzorkovati svrab kože glave, pa bi trebalo pažljivo da ih birate. Nosite meke kape koje sadrže saten ili svilu ispod njih, kao postavu. Ili, još jedan predlog, pre kape, stavite svilenu maramu na glavu, pa zatim omiljenu kapu ili šešir.

Možete da koristite i samo šal – oni su gotovo uvek zaštitni. Ovde isto važi pravilo da odaberete svilu ili mekani sintetički materijal.

One su jedan od najboljih prirodnih zimskih pribora za kosu, posebno za dame sa kovrdžavom kosom.

Morate da skraćujete kosu

Ne sekirajte se. Ne morate da se ošišate, ali da skraćujete krajeve morate – ovo važi u svakom periodu tokom godine. Krajevi kose tokom zimskih meseci posebno su osetljivi i podložni dodatnom isušenju kose. Vaša kosa će ponovo da izraste, zato nema brige.

Redovno (6 do 8 nedelja) skraćivanje krajeva održava krajeve kose zdravim. Ako se pitate, pa koliko cm će mi skratiti frizer, odgovor je da što je više štete, to će kosa više biti odrezana. A upravo da ne bi bilo štete, redovno skraćivanje krajeva u tome vam može i pomoći.

Kuća treba da vam bude prijatno topla, ali ne i vrela

Tokom zime u vašem stanu ne treba da bude kao u sauni. Razumemo da vam je hladno, ali ne treba da preterujete. Ukoliko je temperatura unutar kuće ili stana mnogo viša nego izvan nje, onda je to svakako jedan od faktora koji mogu iritirati vašu kožu i vlasište.

Koristite ovlaživače prostorije. Jonizator je jako bitan u zimskom periodu. Ne samo da zadržava vlagu u prostoriji, već u isto vreme zadržava vlagu u kosi, što smo već spomenuli da je veoma bitno kada je nega kose zimi u pitanju.

Foto: Freepik.com

 
Izbegavajte vrelu vodu

Kako zimi prija vreo tuš! Posebno, ako ste duže vreme proveli napolju na velikom minusu. Ali da li je i dobar?

Ukoliko želite da brinete za svoje vlasište, trebalo bi da smanjite temperaturu vašeg tuša. Topla voda nije dobra ne samo za kosu, već i za vašu kožu.

Čim primetite crvene pečate po koži, to je prvi znak da ste preterali sa temperaturom vode. Opustite se i ugrejaćete se i sa mlakom vodom.

Pranje kose u zimskom periodu

Pranje kose previše, kao što svi znaju, isušiće dodatno kosu. Ovo se ne odnosi samo na negu kose zimi, već uopšteno previše pranja nije zdravo.

Nega kose zimi podrazumeva  što je moguće manje pranja. Dva puta nedeljno biće sasvim dovoljno. Operite kosu u mlakoj vodi i koristite istu temperaturu za ispiranje ili je isperite hladnom vodom kako bi se zatvorile pore.

Topla voda najbolje čisti i ispira sve prljavštine sa kose, posebno ukoliko vam je kosa masna. Nikada nemojte koristiti vrelu vodu na vlasištu. To će oslabiti folikule dlake, a niti se mogu prekinuti.

Za pranje kose koristite šampone bez sulfata i silikona. Upravo šamponi koji sadrže sulfate mogu dodatno da oštete oštećenu i ispucalu kosu.

Ukoliko vam je kosa kovrdžava kao što je kosa Tine Tarner, za vas važi poseban savet, a to je –  otprilike jednom nedeljno ili na svaka četiri dana pranje kose.

Nega kose zimi ne može bez balzama

Nega kose zimi, ali i inače, ne može proći bez balzama. Upravo zato što je kosi potrebno više vlage zimi, nikako nemojte zaboraviti na balzam. Koristite ga prilikom svakog pranja kose, bez preskakanja.

Balzam se nanosi od sredine kose ka krajevima. Posebna pažnja jeste na krajevima, jer su oni najoštećeniji deo vaše kose. Ostavite da stoji nekoliko minuta i na kraju isperite mlakom ili hladnom vodom.

Pravilno sušite kosu

Kada je u pitanju sušenje kose, trebalo bi da budete veoma pažljivi. Iako je fen za kosu najbolji pribor, posebno tokom zime, ako želite da svoju kosu oblikujete do savršenstva, on takođe može biti jako štetna za kosu, jer toplota koja dolazi iz fena može isušiti kosu i vlasište.

Koliko god je češće moguće, savet je da kosu prirodno osušite. Na već suvu i oštećenu kosu, još dodatnog vrelog vazduha neće nikako prijati.

Jednostavno, malo odmorite kosu od svih mogućih alata za ulepšavanje. Naravno, da to ne znači da sa mokrom kosom izađete na minus – to ne nikako, ali kada god možete osušite je prirodno.

Ishrana u zimskom periodu

Neuravnotežena ishrana dodatno može da naškodi kosi. Ovo vas ne treba nikako iznenaditi. Ono što većina ljudi nikako ne shvata je upravo da ishrana utiče na vaše telo, uključujući i kosu.

Ukoliko se ne hranite dobro, telu će neminovno nedostajati određeni hranjivi sastojci koje su telu potrebni. Tokom hladnog perioda menja se ishrana ljudi. A kako se to menja? Pa sigurno da jedete više nego što vam je potrebno.

Ukoliko niste oprezni, a pored toga ne bavite se fizičkom aktivnošću, možete dobiti nekoliko kilograma tokom praznika. Ali to nije sve. Ukoliko je ishrana siromašna i nije adekvatna (redovna pre svega) ona može prouzrokovati  gubitak kose. Postaje suva i krhka, i na kraju može doći i do opadanje, u najgorem slučaju za vas. Unosite više vitamina, voća posebno i povrća.

 

Ostavite komentar