Lifestyle > Mozaik

Kako STVARNO IZGLEDA Deda Mraz: Ovo je NAJREALISTIČNIJI PRIKAZ lica Svetog Nikole

Rečeno je da je tajno ostavljao poklone, kao što je stavljanje novčića u cipele, što je dovelo do toga da bude model za Deda Mraza

Autor: K1info/klix.ba

25/12/2022 > 19:19

podeli vest:

Kako STVARNO IZGLEDA Deda Mraz: Ovo je NAJREALISTIČNIJI PRIKAZ lica Svetog Nikole
Foto: Youtube PrintScreen/LACHLAN FILMS: Stuart Lachlan Bennett


"Najrealističniji" portret sveca koji je postao Deda Mraz kreiran je na univerzitetu u Liverpulu i predstavljen još 2014. godine, a u susret Božiću ponovno se deli na društvenim mrežama.

Sveti Nikola bio je episkop iz 4. veka koji je voleo tajno da daruje. Njegove mošti leže u katedrali u Bariju u Italiji.

Slika Svetog Nikole kreirana je pomoću sistema za rekonstrukciju lica i 3D interaktivne tehnologije Laboratorije za lice Univerziteta John Moores iz Liverpula.

Profesorka Karolin Vilkinson svojevremeno je rekla da se temelji na "skeletnom i istorijskom materijalu" koji je bio dostupan.

Svetac, koji je umro 343. godine, bio je grčki biskup u Miri. Grad, sada poznat kao Demre, leži na južnoj obali Turske.

Rečeno je da je tajno ostavljao poklone, kao što je stavljanje novčića u cipele, što je dovelo do toga da bude model za Deda Mraza.

Portparolka univerziteta rekla je da su za ovaj prikaz korišćeni "najsavremeniji anatomski standardi, podaci o dubini tkiva i CGI tehnike".

To uključuje i teško slomljen nos Svetog Nikole, za koji je rekla da je "asimetrično zarastao, dajući mu karakterističan nos i izgled lica".

 

Ostavite komentar