Priče > Društvo

SREĆAN BOŽIĆ - Danas slave sve HRIŠĆANSKE CRKVE koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru

Praznik proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile nov kalendar

Izvor: K1info

25/12/2022 > 07:00

podeli vest:

SREĆAN BOŽIĆ - Danas slave sve HRIŠĆANSKE CRKVE koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru
Foto: Tanjug/AP


Svim hrišćanskim vernicima, koji danas slave rođenje Isusa Hrista po gregorijanskom kalendaru, redakcija portala K1info želi srećan Božić:

Najradosniji hrišćanski praznik danas proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna zagranična crkva (autonomna crkva pod jurisdikcijom RPC), Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se smatra da je rođenje Isusa Hrista donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je njime ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja ili Mesije.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se ovaj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Foto: Tanjug/AP

 

Simboli proslave Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je, po predanju, Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac. Na Badnje veče i Božić vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca, koje se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

I na kraju, da čestitku završimo rečima patrijarha srpskog Porfirija, koje je on uputio povodom današnjeg Božića:

- Neka radost predstojećeg praznika ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vekove vekova.

 

Ostavite komentar