Lifestyle > Hi-Tech

Čeka nas ASTRONOMSKI SPEKTAKL: Na nebu će se pojaviti PLAVI MESEC, a golim okom ćemo videti i SATURN

Ovakva pojava dogodiće se sledećeg puta tek 2026. godine

Izvor: K1info

29/08/2023 > 21:16

podeli vest:

Čeka nas ASTRONOMSKI SPEKTAKL: Na nebu će se pojaviti PLAVI MESEC, a golim okom ćemo videti i SATURN
Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast


U sredu će na nebu biti vidljiv Plavi Mesec, odnosno Supermesec. I odmah da napomenemo - ne, Mesec neće biti plave boje, već taj termin označava drugi puni mesec unutar jednog meseca. Naime, prvi puni Mesec videli smo 1. avgusta, dok će drugi (plavi) biti sutra, 30. avgusta.

U proseku, Supermesec je oko 16% svetliji od prosečnog Meseca. Takođe se čini i većim od punog Meseca. Fenomen se događa kada je Mesečeva orbita najbliža Zemlji, u isto vreme kada je Mesec pun. Supermesec 30. avgusta će da se čini čak i bliži Zemlji od punog Meseca na početku avgusta. Poslednji od četiri uzastopna Supermeseca ove godine biće Mesec 28. septembra.

Saturn

Oni koji propuste sutrašnji plavi Supermesec moraće prilično da se načekaju pre sledećeg. Naime, dok oko 25% punih Meseca čine Supermeseci, koji su poprilično česti, samo 3% punih Meseca čine plavi Meseci, kažu iz NASA-e. Sledeći plavi Mesec biće vidljiv tek 2026. godine. Dok će tek 2037. godine ova pojava biti vidljiva i u januaru i u martu.

Uz plavi Supermesec, na nebu će u sredu biti vidljiv i Saturn, pa ljubitelje astronomije čeka prava nebeska poslastica.

Što je Supermesec?

Putanja po kojoj Mesec kruži oko Zemlje nije savršena kružnica, već je blago izdužena elipsa. Pritom je ona malo pomaknuta, pa se tačka u kojoj je najbliži Zemlji naziva perigej, a tačka u kojoj je najudaljeniji - apogej. Mesec je u proseku od Zemlje udaljen oko 384.400 km. Pod uticajem gravitacije Sunca i planeta putanja Meseca se u odnosu na Zemlju dodatno malo pomiče, pa nije svaki perigej jednako blizu, kao što nije ni svaki apogej jednako daleko. U perigeju Mesec najbliže prilazi Zemlji na oko 363.295 km, dok je u apogeju najviše udaljen oko 405.503 km.

Supermesec nije službeni, astronomski termin, već je kovanica koju su smislili posmatrači neba. Astronomi koriste termine Mesec u perigeju i Mesec u apogeju.

Što je plavi Mesec?

Plavim Mesecom naziva se pojava u kojoj se u jednom kalendarskom mesecu pun Mesec javlja drugi put. Takva pojava moguća je jer Mesecu treba 29.53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mesec može da traje 31 dan.

Ostavite komentar