Lifestyle > Hi-Tech

NASA objavila ZAPANJUJUĆE SNIMKE Urana: Fotografije bi mogle da OTKRIJU TAJNE koje krije planeta

Za fotografije koje je snimio teleskop Džejms Veb navodi se da su najjasnije kada je reč o ovom ledenom divu - sedmoj planeti od Sunca

Autor: K1info/net.hr

07/04/2023 > 22:01

podeli vest:

NASA objavila ZAPANJUJUĆE SNIMKE Urana: Fotografije bi mogle da OTKRIJU TAJNE koje krije planeta
Foto: NASA, ESA, CSA, STScI. Obrada slike: J. DePasquale (STScI)


NASA je objavila zapanjujuće fotografije Urana koje bi mogle da pomognu u otkrivanju misterioznih karakteristika planete. Snimci napravljeni NASA-inim svemirskim teleskopom Džejms Veb prikazuju prstenove planete s više detalja nego što su ikada pre viđeni.

Iako su prstenovi snimljeni i ranije, nove fotografije ih mnogo jasnije prikazuju, piše Sky News.

Slike, koje takođe uključuju širi snimak na kojem se vidi Uran i njegovih 27 poznatih satelita, mogle bi da pomognu u rešavanju misterija o ledenom džinu. I to zbog toga što pokazuju Uranovu polarnu kapu, kažu naučnici.

Komentarišući fotografiju, NASA je saopštila: "Na desnoj strani planete postoji osvetljeno područje na polu okrenutom prema Suncu, poznato kao polarna kapa.

"Ova polarna kapa jedinstvena je za Uran - čini se da se pojavljuje kada je pol izložen direktnoj sunčevoj svetlosti leti i potom nestaje u jesen.

"Vebovi podaci pomoći će naučnicima da razumeju trenutno misteriozni mehanizam."

Uran je jedinstven jer se okreće na stranu pod uglom od otprilike 90 stepeni u odnosu na ravan svoje orbite, saopštava NASA.

To uzrokuje ekstremna godišnja doba jer su polovi planete mnogo godina izloženi konstantnoj sunčevoj svetlosti, posle čega sledi jednak broj godina potpunog mraka.

Uranu treba 84 godine da obiđe Sunce.

Nove slike planete stigle su pošto je NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb po prvi put snimio Neptunove prstenove u infracrvenom svetlu, omogućivši da se vidi sedam od četrnaest Neptunovih meseca.

Džejms Veb je lansiran u decembru 2021. i stručnjaci se nadaju da će doći do saznanja o početnom razdoblju kada su se formirale zvezde i galaksije.

 

Ostavite komentar