Lifestyle > Hi-Tech

NASA rover Curiosity SNIMIO neverovatnu "razglednicu" MARSOVSKOG PEJZAŽA

Kolorizovana fotografija prikazuje dramatično drugačije osvetljenje u dolini Marker Bend s jutarnjim i poslepodnevnim kontrastom

Izvor: K1info/Klix.ba

17/06/2023 > 15:47

podeli vest:

NASA rover Curiosity SNIMIO neverovatnu "razglednicu" MARSOVSKOG PEJZAŽA
Foto: NASA/JPL-Caltech


Novi snimak predstavlja spojene dve panorame iste regije Crvene planete ujutro i poslepodne, a to je dolina Marker Bend. Fotografije su napravljene 8. aprila ove godine pomoću crno-belih kamera, jedna u 9:20, a druga u 15:40 sati.

Ova "razglednica" predstavlja posljednji roverov pogled na regiju jer on kreće dalje, nastavljajući svoju misiju istraživanja kratera Gejl širokog 154 kilometra. Curiosity je u potrazi za tragovima organskih molekula i drugih mogućih indikacija da je život nekada na Marsu zaista postojao.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Jutarnja panorama

 

Foto: NASA/JPL-Caltech

Popodnevna panorama

Treba reći da je pomenuta "razglednica" kolorizovana i da prikazuje dramatično drugačije osvetljenje u dolini Marker Bend s jutarnjim i poslepodnevnim kontrastom.

Najnovija fotografija je objavljena gotovo 11 godina pošto je rover Curiosity stigao na Mars.

Foto: NASA/JPL-Caltech

 

Na njoj se vidi i marsovska planina Maunt Šarp, visoka pet kilometara, koja se podiže iz centra kratera Gejl. Takođe, vidljiva je pomenuta dolina Marker Bend, vijugava oblast u "regiji koja sadrži sulfate", gde je Curiosity otkrio znakove jezera koje je postojalo pre nekoliko milijardi godina. Takođe su prikazana i brda Bolivar i Dipdejl.

Pored navedenog, vide se i ključni delovi robota, tri antene, izvor nuklearnog napajanja i instrument Radiaton Assessment Detector (RAD). Njegova uloga je da prikupi podatke o radijaciji na Marsu, koji su važni NASA-i zbog misije slanja astronauta na Crvenu planuetu krajem 2030-tih ili početkom 2040-tih.

Ostavite komentar