Lifestyle > Hi-Tech

OTKRIĆE ostavilo naučnike U ČUDU: Bizaran objekat 10 MILIONA PUTA svetliji od sunca KRŠI SVE ZAKONE fizike

Objekat M82 X-2 je neutronska zvezda, čija je gustina toliko velika da je gravitacija na površini oko 100 triliona puta jača od Zemljine

Izvor: K1info

13/04/2023 > 21:03

podeli vest:

OTKRIĆE ostavilo naučnike U ČUDU: Bizaran objekat 10 MILIONA PUTA svetliji od sunca KRŠI SVE ZAKONE fizike
Foto: Youtube PrintScreen/Science Channel


Bizaran svemirski objekat sija 10 miliona puta jače od Sunca, kršeći zakon fizike koji se zove Edingtonova granica, otkriva nova studija.

Astronomi ove prekršioce zakona nazivaju ultrasvetlim izvorima rendgenskih zraka (Ultraluminous X-ray sources - ULX), i oni izlučuju 10 miliona puta više svetlosti od sunca. Ova količina energije krši zakon fizike poznat kao Edingtonova granica (maksimalna sjajnost koju objekat poput zvezde može da postigne). Ako nešto probije Edingtonovu granicu, naučnici očekuju da će biti razneto u komade. Međutim, ULX-ovi "redovno premašuju ovu granicu 100 do 500 puta, ostavljajući naučnike zbunjenim", navodi se u saopštenju NASA-e.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SAO Chandra X-ray Observatory, Public domain, via Wikimedia Commons

M82 X-2 svetli ružičastom bojom u rendgenskom spektru u centru galaksije Mesijer 82

Nova zapažanja objavljena su u magazinu The Astrophysical Journal, do kojih se došlo zahvaljujući NASA-inom Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) - svemirskom teleskopu koji se koristi za detektovanje visokoenergetskih rendgenskih zraka iz astrofizičkih izvora. Istraživači su potvrdili da je jedan određeni ULX, nazvan M82 X-2, definitivno previše svetao.

Prethodne teorije sugerisale su da bi ekstremna osvetljenost mogla biti neka vrsta optičke iluzije, ali novo istraživanje pokazuje da to nije slučaj - ovaj ULX nekako prkosi Edingtonovoj granici.

Astronomi su verovali da ULX mogu biti crne rupe, ali M82 X-2 je objekat poznat kao neutronska zvezda. Neutronske zvezde su ostaci - mrtva jezgra zvezda poput našeg Sunca. Neutronska zvezda je toliko gusta da je gravitacija na njenoj površini oko 100 triliona puta jača od Zemljine. Ova intezivna gravitacija znači da će svaki materijal povučen na površinu mrtve zvezde imati eksplozivan efekat.

"Maršmelou ispušten na površinu neutronske zvezde udario bi energijom hiljadu hidrogenskih mombi", navodi NASA.

Nova studija je otkrila da M82 X-2 svake godine troši oko 1,5 Zemljinog materijala, izvlačeći ga iz susedne zvezde. Kada ova količina materije udari u površinu neutronske zvezde, dovoljna je da proizvede svetlost izvan grafikona koju su astronomi primetili.

Istraživački tim smatra da je ovo dokaz da se kod M82 X-2 dešava nešto što mu omogućava da prekrši pravila i Edingtonovu granicu. Njihova trenutna ideja je da intenzivno magnetno polje neutronske zvezde menja oblik njenih atoma, omogućavajući zvezdi da se drži zajedno čak i kada postaje svetlija i svetlija.

- Ova zapažanja nam omogućavaju da vidimo efekte ovih neverovatno jakih magnetnih polja koja na Zemlji nikada ne bismo mogli da reprodukujemo sa trenutnom tehnologijom - rekao je vodeći autor studije Mateo Backeti, astrofizičar u Astronomskoj opservatoriji Kaljari u Italiji.

- To je lepota astronomije… ne možemo da izvedemo eksperimente kako bismo dobili odgovore. Moramo da čekamo da nam univerzum pokaže svoje tajne - kaže on.

 

Ostavite komentar