Lifestyle > Hi-Tech

Da li znate za MASTODON? I zašto korisnici TWITTERA MASOVNO prelaze na ovu DRUŠTVENU MREŽU

Za gotovo isto vreme za koje je Twitter izgubio 900.000 korisnika, Mastodon je dobio 489.000 novih naloga

Autor: K1info/helloworld.rs

12/01/2023 > 19:47

podeli vest:

Da li znate za MASTODON? I zašto korisnici TWITTERA MASOVNO prelaze na ovu DRUŠTVENU MREŽU
Foto: Shutterstock


Twitter je postao prilično haotično mesto za mnoge nakon što ga je preuzeo Elon Musk – krajem oktobra otpušeno je oko polovine zaposlenih, a nove funkcije, poput sivih verifikatora, sporadično se pojavljuju i nestaju i pre nego što ljudi uspeju da se na njih naviknu ili ih prihvate.

Od Muskove kupovine, mnogi korisnici su čak odlučili i da napuste ovu platformu, i procenjuje se da je za samo nekoliko dana, od 27. oktobra do 1. novembra, ugašeno preko 900.000 naloga.

Veliki broj onih koji odlaze prebacuju se na Mastodon, decentralizovanu društvenu mrežu izgrađenu korišćenjem open-source softvera. Za gotovo isto vreme za koje je Twitter izgubio 900.000 korisnika, Mastodon je dobio 489.000 novih naloga, i trenutno broji oko 1.000.000 aktivnih korisnika.

Šta je Mastodon i kako se razlikuje od Twittera?

Mastodon je besplatna društvena mreža koja funkcioniše slično Twitteru. Možete da objavljujete postove, pratite druge ljude i organizacije, kao i da lajkujete i bustujete (retweet) postove drugih korisnika.

Ovu društvenu mrežu pokrenuo je Eugen Rochko u oktobru 2016. godine, koji je ujedno i jedini zaposleni u ovoj neprofitnoj organizaciji.

Mastodon se u svojoj osnovi sastoji od hiljada društvenih mreža koje međusobno komuniciraju preko sistema koji se zove Fediverse koji sadrži i druge društvene mreže kao što su PeerTube za video materijal, Funkwhale za muziku, PixelFed za fotografije i NextCloud za fajlove.

Foto: Unsplash.com

 
Kako možete postati korisnik?

Možda najteži deo u vezi sa korišćenjem ove društvene mreže, jeste sam početak. S obzirom na to da ne postoji jedno centralizovano mesto za sve, kao što je to slučaj sa Twitterom, potrebno je da se registrujete na određeni Mastodon server.

Serveri mogu biti bazirani na osnovu geografske lokacije, interesovanja, profesionalne pozadine ili bilo čeka drugog što administratoru može da padne na pamet.

Dva najveća Metadon servera su mastodon.social – zvanični server Mastodon projekta – i mstdn.social, ali su oba trenutno obustavila bilo kakvu novu registraciju korisnika. Druge zanimljive opcije su masthead.social za novinare i fosstodon.org za softver otvorenog koda.

Važno je napomenuti i da nije toliko bitno koji ćete server izabrati, jer možete da se pridružite bilo kom broju servera, da ih napuštate ili menjate u bilo kom trenutku. Takođe, moguće je pratiti ljude preko servera, tako da vas odabir jednog servera ne ograničava u komunikaciji.

Najveći broj Mastodon severa sa otvorenom registracijom će od vas tražiti mejl i lozinku kako biste mogli da im se pridružite. Kada potvrdite mejl adresu, možete da počnete da koristite Mastodon.

Baš kao i Twitter, Mastodon vam dozvoljava da postujete kratke poruke svima, ili nekome određenom, ali umesto tweet, Mastodon postovi se zovu toots. I mnoge druge funkcije koje nudi ova društvena mreža slične su onima koje već koristite na Twitteru, ali uz male modifikacije. Svaki post ograničen je na 500 karaktera, možete da uključite i linkove, slike, audio fajlove i video snimke.

Možete da kreirate i ankete, koristite uobičajene emojie, kao i specifične emojie za svaki server.

 

 

Ostavite komentar