Lifestyle > Gurmanlook

NAJSTARIJI RESTORAN na svetu ima peć koja NEPREKIDNO RADI već 300 godina

Restoran "Botin" u Madridu osnovan je 1725. godine, a u Ginisovoj knjizi rekorda nalazi se kao najstariji restoran na svetu

Autor: K1info/klix.ba

02/12/2022 > 10:44

podeli vest:

NAJSTARIJI RESTORAN na svetu ima peć koja NEPREKIDNO RADI već 300 godina
Foto: Twitter screenshot


Autori YouTube kanala "Great Big Story" posetili su restoran "Botin" kako bi pokušali da otkriju neku od njegovih tajni dugovečnosti. Jedna od jedinstvenih karakteristika restorana je njegova peć, koja neprekidno radi skoro 300 godina.

- To je naš dragulj. Naš dragulj u kruni - rekao je zamenik direktora "Botina" Luis Havier Sančez, koji je radio u restoranu više od 45 godina.

- Nikada je ne gasimo. Noću mora da ostane vruća i ujutro da bude spremna za pečenje. To je razlog zašto nikada ne smemo da je isključimo. Postoji posebna aroma unutra, zaista je neverovatna - objasnio je Sančez.

Takođe je neverovatno koliko je restoran posvećen gastronomskoj tradiciji hrane koju služi.

Iako Sančez opisuje vinski podrum kao "istoriju koja diše", cilj je da hrana ima ukus istorije, pri čemu svaki kuvar uči od svog prethodnika, a zatim prenosi recepte na sledeću generaciju.

- Naši recepti su veoma stari, od kada je osnovan restoran, i od tada smo ostali verni tim receptima.

I pored svega, restoran "Botin" nije potpuno "zaglavio" u prošlosti - ima web stranicu i sve potrebne profile na društvenim mrežama, piše magazin Food and Wine.

Takođe, postoji i na TripAdvisoru gde posetioci mogu da ostave recenzije poput šaljivih dosetki: "Eh, čuo sam da je ovo mesto dostiglo vrhunac davne 1831. godine."

 

Ostavite komentar