I HRANA može da vas ZAGREJE: Ovo su namirnice koje su IDEALNE ZA ZIMU
Em su zdrave, em vas greju tokom hladnih dana
22.11.2022
GurmanlookPrvo, treće i šesto mesto nisu iznenađenje. Slično bi glasali mnogi širom Srbije
podeli vest:
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne može da prođe.
Nakon što je gasto magazin Taste Atlas objavio listu s 10 najgorih srpskih jela, odnosno velikih tradicionalnih specijaliteta, mnogi su ostali iznenađeni. Ovog puta, isti magazin objavio je i listu 10 najbolje ocenjenih srpskih jela, a izbor će vas oduševiti.
Foto: Pexels.com
Prema magazinu Taste Atlas, leskovački roštilj predstavlja najviši oblik umetnosti u Srbiji, dok se veruje da je tehnika u Srbiju stigla sa Kavkaza, preko Turske, Grčke i Makedonije pre više stotina godina. Objasnili su da se mešavina sastoji od goveđeg mesa, koje se prvo isecka, a zatim melje i začinjava po želji. Meso bi trebalo da odstoji 48 sati pre pripreme.
Pasulj se sa velikim razlogom našao na ovoj listi, a prema njihovom pisanju, nije karakterističan samo za Srbiju, nego i ceo region. Proces spremanja uključuje krčkanje sa kobasicom i slaninom, te sa povrćem poput luka i šargarepe, kao i začinima (mlevena paprika, lovorov listi beli luk).
Em su zdrave, em vas greju tokom hladnih dana
22.11.2022
GurmanlookDonosimo vam recept za još jednu neobičnu zimnicu za koj smo sigurni da će vam se dopasti na prvi zalogaj
18.11.2022
GurmanlookMagazin navodi da je ovo čorba koja se najčešće servira kao prvo jelo na trpezi. U čorbu se stavlja belo meso, krompir, brašno, šargarepa, jaja, luk, peršun i začini, dok se može i dodati malo pavlake prilikom serviranja.
Foto: Printscreen Youtube / Efsane Tarifler
Uglavnom se koristi kao prilog uz ćevape - i to je kult na celom Balkanu. U poređenju sa somunom, lepinja je nešto žilavija i nije tako aromatična, pišu na ovom portalu.
Pored leskovačkog roštilja, na listi se našla i pljeskavica, koja je predstavljena kao srpski hamburger napravljen od mlevenog junećeg, svinjskog ili telećog mesa, ili od kombinacije istih, uz dodatak odabranih začina - bibera, soli, sitno seckanog luka, mlevene paprike...
Foto: Pexels.com
Tu nema komentara, jer svi ih vole. Dobra ocena je verovatno došla od Nemaca.
Foto: Shutterstock
Ona je nezaobilazni deo gotovo svake, svečane srpske trpeze, pa tako i ovog spiska. Sarma vuče korene iz Otomanskog carstva, dok se tradicionalno konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Ona je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika.
Burek je donet u Niš u 15. veku, a pripremao se kao okrugla pita", piše 'Taste Atlas'. Budući da se u Bosni burekom smatra isključivo ako je s mesom, oni su to i naglasili, dodajući da u Srbiji vlada opušteniji pristup i burekom se naziva svako testo koje je okruglo, pa isečeno na četvrtine ili umotano u kolutove.
Slavski kolač je uz vino i žito osnovni element praznične trpeze
17.11.2022
GurmanlookKremasta simfonija ukusa u vašem tanjiru
16.11.2022
GurmanlookNa drugom mestu, na listi najboilje ocenjenih jela, očekivano se našla komplet lepinja koja se sastoji od tradicionalne lepinje presečene na pola, pa premazane kajmakom i prelivenom jajetom. Posle toga, lepinju treba zapeći, a potom preliti i pretopom, odnosno "močom". Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a vezuje se za Užice i Zlatibor.
I na prvom mestu, naravno, našao se ajvar. Uprkos tome što mnogi veruju da ne potiče iz Srbije, ovo jelo duboko se vezuje za srpsku tradicionalnu kuhinju.
Iako pastu i špagete vezujemo za Italiju, izgleda da nam istorija ipak govori drugačije
15.11.2022
GurmanlookKo još može da odoli ukusnoj poslastici od čokolade?
15.11.2022
GurmanlookHrskavi Švedski hleb je jednostavno pecivo koje kod naših domaćica postaje sve popularnije
13.11.2022
GurmanlookTo što su stranci, ne znači da su znalci, jer kad neko ne zna šta valja - ne zna
11.11.2022
GurmanlookTrenutno je cena prasećeg pečenja 2.200 dinara, dok je jagnjetina 2.500
pre 5 sati
ČuvarkućaIzgubio bitku za život čovek kojem se divio ceo region
pre 7 sati
SudbinePrema rečima Tomislava Mićovića komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda
pre 11 sati
ČuvarkućaJedna od ključnih procedura ovog poduhvata odnosi se na artijalnu fibrilaciju, ozbiljan poremećaja ritma srčane aktivnosti
pre 12 sati
DruštvoAćimovići su živi, jer veruju da je Angelina sa njima, iako nije fizički prisutna
pre 13 sati
DruštvoNastavnica otkriva da postoji plan da je preživela deca iz 7/2 posete u bolnici. Neće im više predavati istoriju
pre 15 sati
DruštvoTrenutno je u pogonu angažovano oko 500 radnika
03.12.2023
BiznisNajčešći izbor naših turista su Budimpešta, Atina, Solun, Beč, Milano...
03.12.2023
BiznisNa godišnjem Strateškom dijalogu između vlada dve zemlje održanog danas u Beču, između ostalog, razgovaralo se i o ratu u Ukrajini
pre 3 sata
PolitikaOn je odgovarao na pitanja pratilaca na TikToku i tom prilikom otkrio da je najviše voleo fizičko, geografiju i istoriju
pre 4 sata
PolitikaPonovo su "odsečeni" od svega usled nemira
pre 4 sata
SvetPožar izazvan slučajno, žena je palila karton
pre 4 sata
HronikaZahtevali su i odlazak francuskih trupa koje su toj državi pomagale u sukoboma sa islamističkim borcima
pre 4 sata
SvetPregled naslovnih strana dnevnih i nedeljnih novinskih izdanja
pre 4 sata
SrbijaNovo zahlađenje stiže već večeras, pa se tako u toku noći očekuju temperature ispod nule
pre 5 sati
SrbijaMotiv otmice i ubistva devojčice je navodno novac koji je Vanjina majka dobila od prodaje stana
pre 5 sati
RegionNovo zahlađenje stiže već večeras, pa se tako u toku noći očekuju temperature ispod nule
pre 5 sati
SrbijaOna je istakla da sve zaposlene od 1. januara naredne godine, očekuje povećanja plata u iznosu od 10 odsto
pre 5 sati
PolitikaIzgubio bitku za život čovek kojem se divio ceo region
pre 7 sati
SudbinePregled naslovnih strana dnevnih i nedeljnih novinskih izdanja
pre 4 sata
SrbijaNadal se oglasio i izneo dodatna pojašnjenja koja se tiču njegovog povratka na teren
pre 6 sati
TenisJedno od omiljenih TV lica '90-ih i s početka 2000-tih otkriva za "Prvi red" svoje putovanje u Šoubiznisu
pre 7 sati
PRVI RED
Ostavite komentar