Lifestyle > Gurmanlook

Tri najbolja RECEPTA za SLAVSKI KOLAČ koji se prenose S KOLENA NA KOLENO

Slavski kolač je uz vino i žito osnovni element praznične trpeze

Izvor: K1info

17/11/2022 > 18:28

podeli vest:

Tri najbolja RECEPTA za SLAVSKI KOLAČ koji se prenose S KOLENA NA KOLENO
Foto: Youtube PrintScreen


Slava je jedan od najvažnijih datuma u godini svake srpske porodice. Za vreme krsne slave okuplja se porodica i bliski prijatelji, kako bi se odala počast odabranom zaštitniku kuće, porodičnom svecu.

Recept za slavski kolač deo je tradicije pripreme krsne slave - starog srpskog običaja koji praznuju gotovo svi pravoslavci u našoj zemlji.

Baš kao što se s kolena na koleno prenosila ova tradicija, tako se prenosio i recept za slavski kolač koji je uz vino i žito, osnovni element slavske trpeze.

Najlepši slavski kolač za početnike - recept prilagođen i neiskusnim kuvarima

Naglašavamo da se radi o receptu za slavski kolač za početnike, odnosno receptu prilagođenom i za one sa ne tako mnogo iskustva u kuhinji.

Sastojci: 1 kilogram mekog brašna tip 400, 400 militara vode, 100 militara mleka, 50 grama otopljenog maslaca, 20 grama svežeg kvasca, 2 jajeta, kašičica šećera, kašičica soli, pola kašičice praška za pecivo

Priprema: U manju činiju izmrvite sveži kvasac, pa u njega dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog mleka. Promešajte, i ostavite da se kvasac rastopi i nadođe, za šta će mu otprilike biti potrebno oko desetak minuta.

Za to vreme u brašno dodajte prašak za pecivo, so i promešajte.

Kada je kvasac spreman, izlijte ga u veliku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Zatim u kvasac ulijte i ostale tečne sastojke - vodu, jaja i otopljeni maslac i dobro sjedinite. U ovu smesu lagano dodajte brašna uz konstantno mešanje, kako biste izbegli grudvice - sve dok je moguće mutiti varjačom ili kuhinjskom metlicom.

Kada testo postane previše gusto, počnite da ga mesite rukama, a kada je dovoljno čvrsto izvucite ga na radnu površinu i počnite da mesite. Preporučujemo da mesite tako što ćete ga laganim pokretima razlačiti na jednu stranu, zatim urolati, okrenuti drugu stranu i ponoviti postupak. Na ovaj način testo će postati još vazdušastije i mekše.

Kada je testo umešeno - onog trenutka kada nije lepljivo, ali ni pretvrdo, stavite ga nazad u činiju i pokrijte je samolepljivom folijom ili čistom krpom. Ostavite na toplom mestu da što bolje naraste, nešto manje od 30 minuta.

Za to vreme pripremite dublju posudu za pečenje, najbolje dublju šerpu koja je pogodna za pečenje u rerni. Dobro je podmažite maslacem i pobrašnite kako se kolač za slavu ne bi zalepio za posudu za pečenje. Od nadošlog testa, odvojite jednu trećinu za ukrašavanje slavskog kolača, a ostalo rasporedite ravnomerno u šerpu.

Podelite testo na tri dela, a zatim svaki deo na još po tri jednaka dela. Od ove smese trebalo bi da je moguće napraviti tri pletenice - jednu najdužu koju ćete staviti oko same pogače, i dve manje, koje ćete ukrstiti na centru pogače, tako da zajedno obrazuju krst.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200℃ četrdesetak minuta ili sve dok kolač fino ne porumeni.

Foto: Youtube PrintScreen

 
Posni slavski kolač

Ako slava pada u posne dane, onda i kolač mora da bude posan. Ovo je recept za najbolji posni slavski kolač.

Sastojci: 1,5 kg mekog brašna, 1 kvasac, 1 kašičica soli, 2 kašike ulja, malo strugane limunove kore, 4 kašike šećera

Za ukrase: 250 g brašna, 1 kašičica soli, voda

Za premazivanje: 1/2 čaše vode, 1 kašika šećera

Priprema: Kvasac razmutiti u decilitru mlake vode, sa kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostaviti da ukisne na toplom mestu desetak minuta.

U posudu za mešenje staviti brašno pa u njega umešati ukisao kvasac i dodati mlake vode koliko je potrebno, kao i šećer, so, limunovu koru i ulje.

Zamesiti srednje čvrsto i elastično testo. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom i naraste dok skoro ne popuni celu posudu.

Testo još jednom premesiti, a zatim od dve trećine testa napraviti loptu i staviti ti je u sredinu podmazanog i brašnom posutog kalupa za pečenje ili šerpe.

Od ostatka testa napraviti manje loptice i poređati ih sa svih strana oko veće lopte koju ste već stavili u šerpu. Premazati odozgo kašikom šećera rastvorenom u malo vode.

Za ukrašavanje kolača napraviti drugo testo od brašna, soli i vode koliko je potrebno da testo bude čvršće. Napraviti pletenicu prvo i postaviti je oko kolača i po sredini (popreko) u obliku krsta, a zatim modlicama izvlačiti ukrase po želji. Sve ukrase dobro premazati takođe šećerom rastorenim u vodi, da bi se zalepili za kolač i ne bi razdvojili u toku pečenja od kolača.Posni slavski kolač

Kolač peći u umereno zagrejanoj rerni, prvo na 180 stepeni, a zatim smanjiti na 140 skoro 2 sata. Kada je pečen, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa izručiti iz šerpe.

Starinski recept za slavski kolač

Slavska trpeza je uvek posebna, a slavski kolač je jedan od glavnih aduta. Mnogi se danas odlučuju za kupovinu u pekari, međutim, oni koji i dalje prave kod kuće, znaju za neke posebne recepte.

Jedan od njih je i ovaj za starinski slavski kolač kakav su naše bake pravile.

Sastojci: 20 grama kvasca, 2 kašike vode, 500 grama belog brašna tip 500, 2 kašičice soli, 1 supena kašika šećera, 2 kašike ulja, 250 ml vode

Priprema: Dve kašike vode i kvasac mutite u jednoj posebnoj činiji, pa zatim u veliku vanglu prosejte 500 grama brašna. Četiri kašike brašna odvojte sa strane, a u brašno dodajte dve kašičice soli, 1 supenu kašiku šećera, 2 kašike ulja, rastopljen kvasac, oko 250 ml vode pa umesite glatko testo.

Dodajte jednu po jednu od onih četiri kašika brašna, pa premesite testo. Ostavite ga da naraste oko 45 minuta.

Testo posle toga podelite na tri dela i to tako da jedan deo bude 100 grama, drugi 210 i treći 530. Premesite testo u loptice, a deo od 210 grama podelite na tri dela. Deo od 530 isto premesite i formirajte loptu. Ostavite testo da odmori oko deset minuta.

Kalup za pečenje podmažite, pa u njega stavite onu "lopticu" testa od 530 grama. Prekrijte folijom i ostavite da naraste.

Od ostalih loptica pravite pletenice kojima ćete ukrasiti slavski kolač. Kad pletenicama ukrasite slavski kolač, ostavite ga poklopljenog da naraste još malo, premažite ga uljem pa ga onda pecite 20 minuta na 200 stepeni.

 

Ostavite komentar