Lifestyle > Gurmanlook

Znali su naši stari šta valja: BATAKUŠA - jelo NAŠIH BAKA

Priznajte da tradicionalna jela i recepti naših baka ne mogu da se porede sa "novopečenim" specijalitetima

Autor: K1 info/ cooking.rs

02/06/2023 > 16:07

podeli vest:

Znali su naši stari šta valja: BATAKUŠA - jelo NAŠIH BAKA
Foto: YouTube Printscreen/ @CooKing1


Danas vam donosimo recept za skoro zaboravljenu izlivenu pitu sa batacima – batakušu ili kvrgušu.

Ukoliko niste imali priliku da probate ovo jelo, siguni smo da ćete se iznenaditi koliko je ukusno. Priprema se veoma brzo i jednostavano, a i veoma je jeftino.

Sastojci

Za testo: 2 jajeta, so, 250 g mekog brašna, 1 kasika praška za pecivo, 150 ml mleka, 150 ml vode 

Za preliv: 2 kasike kajmaka ili pavlake, po želji dodajte 1 čen belog luka 

I još: 3 batka sa karabatakom, mast/ulja za podmazivanje tepsije, biber

Priprema: Batake odvojite od karabataka, pa začinite. Ostavila sam ih pola sata, ali možete i odmah da prirpemate batakušu. Uključite rernu na 200 C da se greje. 

Umutite jaja i so, mikserom dok ne postanu penasta. Dodajte vodu i mleko, pa nastavite sa mućenjem mikserom. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umutite mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.

Vatrostalnu činiju podmažite sa mašću ili uljem i stavite u zagrejanu rernu da se ugreje (da bi se pečena batakuša lakše odvojila od tepsije). Polovinu smese sipajte u  tepsiju, preko poređajte batake sa karabatacima, pa sipajte drugu polovinu smese. Pecite na 200 C 35-40 minuta. Ukoilko vam previše porumeni, batakušu prekrijte je folijom kako ne bi izgorela.  

Posle toga batakušu premažite kajmakom (ili pavlakom). Ako želite, dodajte  1 sitno iseckan čen belog luka. Vratite u ugašenu rernu i ostavite još desetak minuta.

Ostavite komentar