Lifestyle > Gurmanlook

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Domaće MEKIKE po receptu naših baka

Neka vam jutra vikendom počnu ispunjena mirisom ukusne hrane

Autor: K1 info/ coolinarka.com

25/02/2023 > 07:10

podeli vest:

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Domaće MEKIKE po receptu naših baka
Foto: Shutterstock


Ove subote vam donosimo recept za domaće mekike. Savršen doručak (ukoliko ih poslužite sa sirom ili pavlakom) ili poslastica (sa džemom ili kremom) u kojoj će uživati svi članovi porodice.

Sastojci: 500 g brašna, 40 g svezeg kvasca ili 1 kesica suvog, 1 kasicica soli, 1 jaje (može i bez toga), oko 4 dl mlake vode ili mešavine mleka i vode, ulje za prženje

Priprema: U vanglu staviti brašno pomešano sa 1 kasicicom soli, dodati kvasac i uz dolivanje vode i stalno lupanje varjačom umesiti testo mekše nego za hleb. Lupati testo 10 minuta dok ne počnu da se stvaraju klobuci, a testo da se odvaja od zidova posude.

Pokriti testo i ostaviti na toplom da se diže. Posle desetak minuta još jednom izlupati testo par puta i ostaviti ga da stoji dok ne naraste do vrha posude.

Zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi u koju može da stane samo jedna mekika. Mnogo je bolje pržiti mekike u manjem sudu jer ih možete lepo polivati toplim uljem pa će biti šupljikavije i manje masne.

Kad se ulje zagreje smanjiti na srednju temperaturu i početi sa prženjem.

Ruke svaki put ovlažiti vodom, zahvatiti testo veličine manje jabuke i malo ga razvući i spustati u toplo ulje. Kašikom polivati testo toplim uljem da se naduva i dobije šupljine. Pržiti mekike po 3-4 minuta sa svake strane. Izvaditi ih na upijajuci papir i služiti po zelji.

 

Ostavite komentar