Lifestyle > Gurmanlook

Mala, slatka PREVRNUTA TORTA i to s JABUKAMA

Ne, nismo uzeli recept od Snebivljive aždaje (ako se sećate kultnog crtača), ali smo sigurni da će vam se i ovaj dopasti

Izvor: K1info

23/12/2022 > 19:44

podeli vest:

Mala, slatka PREVRNUTA TORTA i to s JABUKAMA
Foto: Youtube PrintScreen/ Domaći Kuhar


Prevrnuta torta s jabukama… Starinska poslastica koja "miriše" na jesen i zimu. Valjda zato što su je naše bake pravile uglavnom u tom periodu.

Sastojci za sloj od jabuka: 2 kg jabuka (po izboru), 100 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašičica cimeta, 50 g margarina

Sastojci za biskvit: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika ulja, 5 kašika brašna

Priprema: Jabuke oljuštite i očistite od semenki. Isecite ih na komade željene veličine (pojedine domaćice ih rendaju).

Šerpu/modlu prečnika 25 cm premažite margarinom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom. Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade.

Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste).

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit. Odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi. Zatim dodajte žumanca i kratko umutite. Potom sipajte ulje neprekidno muteći. Na kraju umešajte brašno. Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još oko 25 minuta dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle.

Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit, stavite tacnu na modlu i prevrnite. Ohlađenu tortu po premažite umućenim šlagom, a po želji možete i seckanim orasima .

 

Ostavite komentar