Lifestyle > Gurmanlook

MANASTIRSKA PITA: Stari recept, idealan za period POSTA

Manastirska pita sprema se na vodi, ukusna je, sočna, puna nadeva i bez ijedne kapi ulja

Izvor: K1info/telegraf.rs

19/12/2022 > 20:52

podeli vest:

MANASTIRSKA PITA: Stari recept, idealan za period POSTA
Foto: Pixabay.com


Manastirksa pita se sprema na vodi, odnosno na kuvanom paradajz-soku, fantastičnog je ukusa, sočna, puna nadeva i što je najvažnije - bez ijedne kapi ulja.

Sastojci: 500g tankih kora za pitu, 500g kuvanog pradajza, 6 strukova mladog crnog luka, 800g šampinjona, 2 šoljice pirinča, so, biber, bosiljak

Priprema: Skuvajte pirinač i ostavite ga sa strane. Rernu uključite na 200 stepeni. Iseckajte šampinjone i luk na kolutiće (beli i zeleni deo).

U tiganj uspite malo kuvanog paradajza, toliko da prekrije dno, potom dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta. Dodati šampinjone, poklopite i dinstajte dok ne omekšaju i puste vodu. Skinite poklopac, nastavite sa dinstanjem, ali pazite da tečnost ne ispari potpuno.

U povrće dodajte pirinač, so i biber i druge začine po želji i još malo paradajza, koliko je potrebno da prekrije dno. Izmešajte sve sastojke i sklonite sa ringle, da se prohladi.

Dno tepsije za pečenje obložite pek-papirom, stavite jednu koru, premažite je paradajz-sosom, potom drugu koru i opet premažite, a zatim i treću koru premažite i dodajte nadev. Narednu koru opet premažite kuvanim paradajzom, pospite nadevom i tako ponavljajte dok imate kora i nadeva.

Na vrh idu dve kore koje su, svaka, premazane kuvanim paradajz-sokom.

Ubacite pitu u rernu i pecite pola sata. Čime je izvadite iz rerne, još jednom je premažite paradajz-sokom, prohladite i poslužite.

 

Ostavite komentar