Lifestyle > Gurmanlook

Šest JEZIKA GOVORI, sedmi zamuckuje: RECEPT za PRAVI VOJNIČKI PASULJ kakav se kuvao u kasarnama JNA

Reč je o mitskom jelu bivše države iz kazana o kojem se priča već decenijama

Izvor: K1info

02/05/2023 > 10:35

podeli vest:

Šest JEZIKA GOVORI, sedmi zamuckuje: RECEPT za PRAVI VOJNIČKI PASULJ kakav se kuvao u kasarnama JNA
Foto: Shutterstock


Jedno od mitskih jela u Jugoslaviji bio je i ostao vojnički pasulj, sačuvan u sećanjima onih koji su služili vojni rok u JNA.

Da li je postojao tajni sastojak, specijalan način pripreme u velikim kazanima ili posebno odabrani kuvari? Poneki su čak smatrali da je recept za vojnički pasulj vojna tajna!

Iz knjižice "Recepture za pripremu hrane u JNA" prenosimo recept za čorbast pasulj, kome se po mogućnosti, mogu dodati meso, sušeno ili sveže, kobasice, slanina….

Sastojci:

500 g pasulja

1 glavica crnog (crvenog) luka

2-3 čena belog luka

1 šargarepa

100 g masti ili ulja

so

biber

1 kašika aleve paprike

1 kašika vegete

1 list lovora

1 suva paprika

peršunov list

Foto: Shutterstock

 

Priprema

1. Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv.

2. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 časa.

3. Zatim ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta, posle čega ocediti vodu, pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva uz povremeno dolivanje tople vode.

4. U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crnog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.

5. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.

6. Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu, pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.

7. Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.

8. Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Deli se kutlačom od 5 dl.

Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.

Prijatno, vojsko!

 

Ostavite komentar