Lifestyle > ABSOLUTE STIL

PIJANA NOĆ BRIŠE 7 TRENINGA? Istina ili mit otkriva Ivan Milević, profesor sporta

Neki piju jednu čašicu „za dobro zdravlje“, rakijicu za krvotok, vino za krvnu sliku, pivo zbog B vitamina, ali da li je to samo opravdanje?

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

03/02/2024 > 16:51

podeli vest:

PIJANA NOĆ BRIŠE 7 TRENINGA? Istina ili mit otkriva Ivan Milević, profesor sporta
Foto: K1info/Freepik


Nijedno rođenje, slava ili svadba u Srbiji se ne može zamisliti bez velikih količina različitih vrsta alkoholnih pića. Postoji uverenje da skroman unos alkohola štiti srce i smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija. Pivo se nekada daje i deci, a lekari kažu da je u nauci dobro poznat odnos između upotrebe alkoholnih pića i kardiovaskularnih bolesti.

U svetu se, naročito tokom vikenda, nekada konzumiraju neumerene količine pića. Ovaj sindrom zove se „postpraznični sindrom srca“ . Ta čuvena „da popijemo po jednu“ može da se desi i u detinjstvu, odraslom dobu ili u nekoj karakterističnoj situaciji, i ne mora da znači ništa, a može i da dovede do ozbiljnih bolesti. O svemu tome, kao i kako utiče na fizičko zdravlje pitali smo Ivana Milevića, profesora sporta i ličnog trenera.

- Daleko od toga da je ovo pitanje crno - belo. Treba uzeti u obzir godine, pol, kilažu, količinu popijenog alkohola, nivo utreniranosti. Hajde prvo da pogledamo kako alkohol utiče na telo. Alkohol je diuretik, što dovodi do povlačenja vode iz krvi i mozga. Može izazvati dehidrataciju, osecaj usporenosti, glavobolju... Jedan od načina kako telo izbacuje alkohol je kroz urin, dah i znoj. Glavni organ koji prerađuje više od 90 posto alkohola je jetra. Jetra je organ koji prerađuje krv i velika količina alkohola za kratak vremenski period može delovati toksično na jetru. Alkohol se može naći u krvi, dahu, urinu i pljuvački i 24h od konzumacije. Pravo je pitanje da li možemo treningom da ubrzamo uklanjanje alkohola - objašnjava naš sagovornik. 

Odgovor je, kako kaže, negativan.

- Možda ćete se preznojiti, ali supstance koje se dobijaju prerađivanjem alkohola u telu se ne izbacuju putem
znoja. Jedini način da alkohol izađe iz krvi je da sačekate da jetra obradi popijenu količinu. Jedan od načina da ubrzate oporavak nakon pijane noći je unošenje dosta tečnosti, tj vode. Ispijanje kafe, energetskih pića ili hladan tuš neće ubrzati izbacivanje alkohola, samo vas može učiniti budnijim
- navodi Ivan Milević. 

Alkohol povećava lučenje hormona stresa kortizola i utiče na mišiće koji ste do tada pokušavali da izgradite.

- Može povećati rizik od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti. Alkohol takođe može ometati apsorpciju nutrijenata iz hrane i oslabiti imunološki sistem. Može da uspori aktivnost mozga, poremećaj ravnoteže, smanjenje pažnje.  I da se vratimo na početak. U svakom slučaju će alkohol uticati na vaš učinak u teretani. Ne možemo sa sigurnošću da odredimo koliko će uticati na vaše sposobnosti, pa vam ipak preporučujemo da budete umereni - zaključuje Ivan Milević, profesor sporta i lični trener. 

Ostavite komentar