Lifestyle > Zdravlje

TRČANJE ILI TERETANA? Šta je bolje i efikasnije?

I u sportu i rekreaciji sve je stvar ličnih afiniteta, ali postoji 5 prednosti trčanje nad teretanom

Autor: K1 info/Ona.rs

06/10/2023 > 15:06

podeli vest:

TRČANJE ILI TERETANA? Šta je bolje i efikasnije?
Foto: Freepik.com


Svaka sportska aktivnost je podjednako dobra i važna, dokle god pomerate svoje telo - na pravom ste putu.

Ali, svaki trening ne nudi iste benefite, a u nastavku pročitajte koje su to  prednosti trčanja u odnosu na teretanu.

1. Priroda i vitamin D

Postoji na desetine studija o odnosu između zdravlja i prirode. Boravak u prirodi i na zelenim površinama povezani su sa manjim rizikom od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i boljim navikama spavanja.

Sunce je korisno za zdravlje jer proizvodi vitamin D, koji je neophodan za gustinu kostiju i opšte stanje imuniteta. Štaviše, dugoročno pomaže protiv osteoporoze. Kada trčimo, apsorbujemo više vitamina D iz direktne sunčeve svetlosti, čak i ako zraci nisu jako jaki.

2. Kosti

Svi stalni stresovi koje džogiranje vrši na naše telo jačaju naše kosti. Postoji veći uticaj na kosti kada trčite aktivno, svaki put kada trčite i odgurnete noge, mišići se kreću napred-nazad. Ovaj pokret ne utiče samo na kosti, već i na protok krvi koji pomaže u izgradnji zdravih i jakih kostiju.

Foto: Freepik.com

 
3. Kalorije

Ako tražite najefikasniji način sagorevanja kalorija, ne tražite dalje. Trčanje tempom od 10 minuta po 1,5 km -  30 minuta, može da sagori oko 560 kalorija. Kada se uporedi trčanje sa vežbanjem u teretani, otkriveno je da trčanje sagoreva duplo više kalorija u istom trajanju.

4. Mišići

Trčanje na "duge staze" pomaže vam da dobijete vitkije mišiće. Kraće, teže trke, kao što je sprint, povećavaju mišiće.

Sprinteri se više oslanjaju na brza mišićna vlakna - najrasprostranjenija vrsta mišićnih vlakana koja se koriste u čučnjevima, mrtvom dizanju i drugim vežbama za potkolenice. Sprint uzbrdo povećava snagu i izdržljivost mišića.

5. Besplatno je

Trčanje je besplatna aktivnost, a sve što vam treba su patike, nešto udobno za nošenje i priroda, prenosi "Elitesports".

Ostavite komentar