Kultura > Pozorište

Premijera predstave značajna za Srbe održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu

Premijera predstave "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi" održana u Narodnom pozorištu u Beogradu

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

31/01/2024 > 08:52

podeli vest:

Premijera predstave  značajna za Srbe održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu
Foto: ATA Images


Drama Milovana Vitezovića "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi", u adaptaciji Ivane Dimić i režiji Milana Karadžića, premijerno je izvedena na Savindan, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovo dramsko delo je višestruko značajno, ne samo kao plod višedecenijskog istraživanja Milovana Vitezovića, već i kao njegovo zavetno delo na jednu od najznačajnijih tema iz srpske istorije kojem će mnogi reditelji moći u budućnosti da se vraćaju i da ga obrađuju.

Foto: ATA Images

 

- Radnja drame prati kako je Sveti Sava organizovao crkvu, državu, uveo zakone, obrazovanje, bolnice, bio diplomata, mirio zaraćene…pa sve do smrti u Trnovu. Ivana Dimić je odlično sažela tekst stavljajući u fokus kasniji period života oca i sina tokom koga se okreću duhovnosti i postaju Sveti Simeun i Sveti Sava -  rekao je u najavi predstave reditelj Milan Karadžić.

Naslovna uloga pripala je Goranu Šušljiku, a on je večeras podelio Veliku scenu Narodnog pozorišta sa Miodragom Krstovićem, Borisom Pingovićem, Nebojšom Kundačinom, Vladanom Gajovićem, Zlatijom Ivanović, Suzanom Petričević, Bojanom Stefanović, Ivom Ignjatović, Zoranom Ćosićem, Bojanom Krivokapićem, Gojkom Baletićem i Darkom Tomovićem.

Goran Šušljik je ranije, najavljujući predstavu "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi", rekao Tanjugu da je sa kolegama pokušao da napravi poetsku istoriju o jednom čoveku, ali ne samo o njemu.

- To je porodična drama na fonu istorijskih događaja koji su bili užasno komplikovani. Jedan čovek, Sveti Sava, uspeo je da pobedi sve teške okolnosti, da napravi državu, autokefalnu crkvu, da miri braću, utišava strasti velikih sila - rekao je Šuljik.

Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Dragica Laušević, muziku je napisala Irena Popović, Tamara Antonijević bila je zadužena za scenski pokret, a Ljiljana Mrkić Popović za scenski govor.

Prva repriza biće održana 29. februara.

Ostavite komentar