Kultura > Film/TV

Glumac LUKA GRBIĆ za Reflektor: Serija "POSETA" je psihološki duboka i DRAMATIČNA

Grbić igra i u "Što se bore misli moje", srpskom kandidatu za "Oskara", i ističe kako ne voli da posmatra film kao istorijski dokument

Izvor: K1info/Tanjug

02/10/2023 > 17:46

podeli vest:

Glumac LUKA GRBIĆ za Reflektor: Serija "POSETA" je psihološki duboka i DRAMATIČNA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Luka Grbić koji je govorio o svojim ulogama u seriji "Poseta", čije prikazivanje počinje večeras na televiziji Superstar, i filmu "Što se bore misli moje".

Grbić je rekao da je mini serija od četiri nastavka "Poseta" za njega značajan projekat, jer je imao priliku da oseti "neku vrstu autorstva".

Kako kaže, brojne probe pred snimanje su bile "snažan proces", i imao je "osećaj suverenosti u kadru".

- A to je jako bitno za ovu priču, jer je psihološki duboko dramatična. Za mene jako lepa i snažna priča o momku koji se vozio sa tri najbolja prijatelja i drugaricom, i vozilo im je upalo u vodu, a njih troje su poginuli - otkrio je glumac.

Grbićev lik se nalazi u istražnom zatvoru, ne zna šta će biti sa njegovom sudbinom i ne seća se događaja, niti da li je on vozio.

- A osećaj krivice i odgovornosti je tu. To je priča o tome šta je moralno, pravno moralno i lično moralno - istakao je Grbić.

Prema njegovim rečima, na mikro planu takvu temu doživljavamo svaki dan, kroz odnos prema odgovornosti, krivici i istini.

 

Grbić igra i u "Što se bore misli moje", srpskom kandidatu za "Oskara", i ističe kako ne voli da posmatra film kao istorijski dokument.

- Prateći neke stvari koje se dešavaju kod nas i u komšiluku, ako prođeš sto kilometara na jednu stranu imaš jednu istoriju, ako odeš na drugu imaćeš drugu istoriju. Onda sam naučio da se ne bavim utvrđivanjem istorijskih istina - naveo je glumac.

On kaže da reditelj Milorad Milinković i njegov koscenarista Dragoljub Stojanović veoma polažu na istoriju, i "Što se bore misli moje" "priča nešto što definitivno može biti istina".

- Ne mora značiti da sa desilo baš tako, ali nam daje jedan uvid u to šta je to prevrat, pokušaj atentata, šta se krije iza toga - naveo je glumac.

Grbića na jesen u Ustanovi kulture "Vlada Divljan" očekuje premijera komada "Obična priča", po romanu Ivana Gončarova, u režiji Kirila Srebrenikova.

- To je dramaturški predivna priča koja se mene jako tiče i bliska je "Idiotu" (Dostojevskog) koji mi je drag, a ekipa ljudi koja je došla da radi ovde je predivna - istakao je Grbić.

U prvoj predstavi ruskog Gogolj centra u Beogradu, Grbić igra u alternaciji sa ruskim glumcem Filipom Avdejevim, i očekuje da će to biti "jako lep projekat".

Govoreći o svojoj dosadašnjoj glumačkoj karijeri, Grbić je priznao da je imao sreće što su mu se karte prilično brzo otvorile i rano je dobio mogućnost da nešto radi, što je u tom poslu "teško, jer čekaš da te pozovu i da se desi neka saradnja".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Luka Grbić, glumac

Grbić je podsetio da su njegove prve saradnje bile u pozorištu "Boško Buha" sa rediteljkom Snežom Trišič u "Snežani i sedam patuljaka", "koja je divna predstava i dobro iskustvo", zatim u "Sinu" Ane Tomovič u Ateljeu 212, "koja je bila nastavak školovanja", uz "Divlje meso" Jagoša Markovića (1966-2023).

Istakavši da je imao sreće da radi sa ljudima koji nose kvalitet, Grbić je dodao da je od njih mogao da uči i video je "dobre primere odnosa prema poslu".

- U svakoj ulozi isključivo dajem sebe, svoje lično, uvek sam to ja. Koliko god čudno zvučalo, da mogu biti i knez Miškin i patuljak, to stvarno jesu delovi mene - naveo je glumac.

Grbić je zaključio da njegov posao "iziskuje jako veliku hrabrost da otvoriš lični svet prema drugima, ali to bude i korisno i lepo", pošto mu na kraju u pozorištu publika uzvrati dobrim, emotivnim i snažnim reakcijama.

Ostavite komentar