Kultura > Pozorište

PREMIJERA predstave "To kad uvati ne pušta" 8. novembra u ZVEZDARA TEATRU

U duo drami igraju Milutin Mima Karadžić i Nela Mihailović, reditelj je Milan Karadžić, a autor teksta je Miodrag Mija Karadžić

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 18:12

podeli vest:

PREMIJERA predstave "To kad uvati ne pušta" 8. novembra u ZVEZDARA TEATRU
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Premijera predstave "To kad uvati ne pušta" Miodraga Karadžića, u režiji Milana Karadžića, biće održana 8. novembra u Zvezdara teatru, najavila je autorska i glumačka ekipa danas u ovom beogradskom pozorištu.

U susretu sa medijima o novom komadu na Novoj sceni, govorili su - dvoje glumaca Milutin Mima Karadžić i Nela Mihailović, reditelj Milan Karadžić, direktor Zvezdara teatra - Dušan Kovačević, kao i kompozitor muzike Vladimir Petričević.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Vladimir Petričević, Milutin Mima Karadžić, Milan Karadžić, Dušan Kovačević, Nela Mihailović

Prvi čovek Zvezdara teatra, naš vodeći dramski pisac Dušan Kovačević, ukratko je opisao novu predstavu kao "lepu, intimnu priču o dvoje ljudi u crnogorskoj porodici, a po značenju i odnosu može se dešavati bilo gde".

Kovačević duhovito kaže da kada bi morala duodrama da se ukratko prepriča, onda bi to glasilo ovako - "jedna veoma bolesna žena brine o izuzetno zdravom čoveku".

- Apsurdno, blesavo, šaljivo, zato i kažem da bi ovaj komad mogao da se odigrava bilo gde. Mima Karadžić i Nela Mihailović odigrali su sjajne uloge u kamernom prostoru. Mima je uveliko postao naš "akcionar" u Zvezdara teatru, a Nela je naš dragi gost. Reditelj Milan Karadžić je radio toliko naših uspešnih predstava, čini mi se da su one sve zajedno imale preko hiljadu izvođenja - otkrio je upravnik Zvezdara teatra i dodao da u ovom pozorištu uvek imaju najbolju podelu u pogledu glumaca, reditelja i pisaca, jer je potrebno da budu ekonomični.

On je objasnio da je to danas i veliki podvig budući da se neprestano snima ogroman broj televizijskih serija i filmova, a oni i pored toga uspevaju da angažuju sve popularne glumce.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Dušan Kovačević

Kovačević je primetio da u duodrami "To kad uvati ne pušta" ljubav je jako teška, komplikovana i bolesna, ima trpno i bolno stanje, posebno u liku Ikonije koju igra Nela Mihailović.

- Zanimljivo je da ćete gledati Nelu prilično drugačiju, skroz se transformisala ovde, i "upropastila" izgledom, prema zahtevu uloge - rekao je Kovačević i zaključio da i "ime pozorišta Zvezdara teatar ne ukazuje samo na naziv opštine, već da kod nas igraju sve same glumačke zvezde".

Reditelj Milan Karadžić u prethodnoj sezoni realizovao je komad "Sportsko srce", gde su u većem ansamblu takođe glumili Mima Karadžić i Nela Mihailović.

Sada su njih dvoje jedini akteri u komediji "To kad uvati ne pušta".

- U pitanju je komedija karaktera i mentaliteta, i stvarno se može smestiti u bilo koju republiku bivše Jugoslavije, ne samo kako je izvorno, u Crnu Goru. Ovo je prava glumačka predstava, i jedan jako univerzalan komad. Tu je taj hipohondar Novica koji ugnjetava svoju ženu Ikoniju. On je tragičan lik, nije negativan. Novica nije svestan toga, već za sebe misli da je najpošteniji i najčasniji čovek - ocenio je reditelj Milan Karadžić.

On je govorio o stvaralaštvu Miodraga Mije Karadžića i u belešci reditelja zapisao da šta god da je radio od komedija u pozorištu, uvek se sa radošću vraćao ovom piscu.

Davne 1985. režirao je njegovu dramu "Đekna još nije umrla, a ka' će, ne znamo" za manifestaciju "Titogradsko ljeto", kada su igrali - Petar Božović, Mima Karadžić, Branimir Brstina, Ljiljana Dragutinović, Stela Ćetković.

Naravno , kasnije je nastala i istoimena crmogorska TV serija režisera Živka Nikolića, koji je gledao gostovanje te pozorišne "Đekne" u Beogradu, oduševio se tekstom i tražio da upozna pisca.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Milan Karadžić

Karadžić je podsetio da je režirao "Šta mu je ono na glavu", hit monodramu "Prva bračna noć" sa svojim bratom Mimom Karadžićem, a onda i delo "Jesi li to došao da me vidiš" (1990) od čega je 2015. napravio film i mini seriju "Gorčilo".

Osim toga, Milan Karadžić je realizovao predstave "Ču' ja ljubomoran" i "Samo vi ajte, a mi ćemo graktat i arlaukat", što je posle iskoristio za osnovu TV serije od deset epizoda, koju je napisao na osnovu većine Mijinih komedija, kao omaž piscu kad je umro (2020) i nada se da će je u budućnosti snimiti.

- Komedija "To kad uvati ne pušta" je priča o ostarelom bračnom paru i njihovoj dnevnoj dinamici. Priča počinje na vest da je neki poznanik umro, što kod muža Novice izaziva napad hipohondrije kojom ugnjetava svoju umornu ženu Ikoniju. Kad najzad odu na pregled u bolnicu, ispostavi se duboko uvredljiva činjenica da je on sasvim zdrav - naglasio je reditelj i ocenio da komedija sadrži sve najbolje osobine Mijove dramaturgije.

Prema njegovim rečima, likovi su živi i autentični, a priča je verodostojna i u osnovi, ispod smeha, nosi neku običnu ljudsku tugu.

- Ta felinijevska atmosfera radosne tuge, ti likovi koji podsećaju na neki smešne rođake i komšije i vraćaju dah detinjstva, sve su to razlozi zbog kojih publika rado gleda Mijove predstave i zbog kojih mu se i ja stalno vraćam. Mima i Nela će sigurno morati da odigraju četiri ili pet izvođenja da osete publiku i da im tada predstava legne - zaključio je reditelj Milan Karadžić.

Nela Mihailović doživljava svoju Ikoniju kao veoma trpeljivu, umornu i odanu, zaglavljenu u domu sa Novicom gde sve neumitno stoji.

- I pored svega, ipak ima ljubavi u ovoj drami. Njih dvoje nemaju dece, a muž Novica je izuzetno razmažen, sebičan, grub, i možda je moja Ikonija donekle i doprinela tome. Sigurno je da jedno bez drugog ne mogu, ne bi preživeli. Čak njoj da se ponudi neki bolji život, sa nekim drugim, boljim čovekom, ona ne bi znala kako da ga živi - istakla je Nela Mihailović, koja se raduje premijeri što igra ponovo sa kolegom Mimom Karadžićem.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Nela Mihailović

Ona je navela da već drugi put sarađuju u Zvezdara teatru nakon spomenute drame "Sportsko srce", u režiji takođe Milana Karadžića, ali da sada prvi put sa njim igra u duodrami.

- Volim da smo sami i da nam ne smetaju drugi mladi na sceni, već smo usredsređeni jedno na drugo. Oduvek sam želela da glumim sa Mimom Karadžićem na sceni, kao mlada sam ga često gledala na filmu i televiziji. Naravno, ne znači ovo da je Mima mnogo stariji od mene, već je jako rano počeo da glumi - zaključila je Nela Mihailović.

Milutin Mima Karadžić je ukratko rekao da je Zvezdara teatar definitivno njegova pozorišna kuća (dugo je ranije bio član Ateljea 212), i da uživa u svim projektima gde igra ili je igrao skorije ("Tre sorele", "Feniks").

- Moj Novica bez žene Ikonije ne da ne bi preživeo, ma on bi odmah "crk'o", tako ga ja vidim. Mnogi glumci maštaju da u svojoj karijeri igraju sa Marlonom Brandom ili Bredom Pitom. Za razliku od njih, ja sam uvek maštao da glumim sa Nelom Mihailović i ta želja mi se ispunila - duhovito je zaključio Milutin Mima Karadžić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Milutin Mima Karadžić

Nakon premijere predstave 8. novembra na Novoj sceni, reprize su 21, 22. i 27. novembra.

Ovaj mesec će obeležiti i gostovanja na obe scene Zvezdara teatra, tako stižu gosti iz tri grada - Sombora, Zagreba i poljskog Lođa.

Predstava "Radovan III", Dušana Kovačevića, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Grad teatra iz Budve, gostuje na Sceni Danilo Bata Stojković 16. novembra.

Režiju potpisuje slovenački umetnik Vito Taufer, koji je napravio uspeh u JDP-u sa hit predstavom "Edip" od Sofokla.

Svoju verziju "Hamleta" 14. novembra će na Novoj sceni izvesti diplomci Nacionalne akademije iz Lođa.

Zagrebačko pozorište "Moruzgva" donosi predstavu "Ništa im neće bit" koja će publiku nasmejati i dirnuti o ljubavi, nastala iz pera Tanje Mravak.

Ova predstava razotkriva tajne porodičnog života i donosi smeh i emocije na pozornicu.

Uloge tumače Ecija Ojdanić i Frano Mašković, i publika će ih gledati 28. novembra na Novoj sceni.

Ostavite komentar