Kultura > Pozorište

"LABUDOVO JEZERO" za početak: NARODNO pozorište otvorilo sezonu, naredna godina posvećena NUŠIĆU

Direktor Narodnog pozorišta rekao je da će Nušića možda predstaviti novim i neobjavljenim delima, pa čak i u drugačijoj formi od dramske

Izvor: K1info/Tanjug

02/10/2023 > 11:48

podeli vest:

"LABUDOVO JEZERO" za početak: NARODNO pozorište otvorilo sezonu, naredna godina posvećena NUŠIĆU
Foto: Screenshot Tanjug video


Narodno pozorište u Beogradu otvorilo je sinoć sezonu baletom "Labudovo jezero" na velikoj sceni, dok je publika na sceni "Raša Plaović" imala prilike da vidi nagrađivanu predstavu "Uspavanka za Aleksiju Rajčić".

U "Labudovom jezeru" Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, u glavnim ulogama nastupili su Tatjana Tatić i Jovica Begojev, a učestvovao je ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Kostimograf i scenograf bio je italijanski modni kreator Renato Balestra (1924–2022), koji je, kako su naveli iz Narodnog pozorišta, "uneo čitav spektar boja zahvaljujući kojima magična baletska priča vizuelno izgleda kao u nekoj bajci, bez osvrtanja na istorijski trenutak".

U predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, u naslovnoj ulozi našla se Vanja Ejdus, a igraju i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević.

"Uspavanka za Aleksiju Rajčić" je prva predstava Narodnog pozorišta koja je proglašena za najbolju na Sterijinom pozoriju, a pored toga je nagrađena i za najbolji tekst savremene drame, najbolje glumačko ostvarenje, originalnu scensku muziku i za scenski govor.

Naredna godina posvećena komediji

Direktor Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić ocenio je sinoć da će nacionalni teatar narednu godinu posvetiti komediji, najviše Branislavu Nušiću, povodom 160 godina od rođenja našeg komediografa.

- Pokušaćemo da njegov opus ili deo onoga što je radio predstavimo novim delima, možda i nečim neobjavljenim, a možda i u drugačijoj formi od dramske - rekao je Goncić.

On je to izjavio za Tanjug pre izvođenja baleta "Labudovo jezero" na Velikoj sceni i nagrađivane predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" na sceni Raša Plaović, kojima je sinoć otvorena 155. sezona nacionalnog teatra.

Za predstave Narodnog pozorišta vlada veliko interesovanje i karata gotovo da nema više.

Goncić je podvukao i značaj velikog broja gostovanja na kojima je bio njegov teatar.

- Mnogo gostovanja smo ostvarili u prethodnom periodu. Sa tih gostovanja smo se vratili sa preko 25 nagrada, što je jako dobro za nas i potvrđuje da se krećemo dobrim smerom - rekao je Goncić i podvukao da su ponosni na predstavu "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, koja je dobila Sterijinu nagradu.

Goncić je izjavio da se Narodno pozorište bavi i operom i da će sledeća godina biti posvećena klasičnim delima.

- Kroz Korsara, kroz Žizelu, kroz Don Kihota, kroz sva ta klasična dela polako postavljamo klasični repertoar u punom zamahu - rekao je direktor Narodnog pozorišta.

Goncić je ocenio da je balet jedan od najlepših scenskih izraza i umetnosti, i da će svakom prilikom pozivati publiku na tu poeziju pokreta.

Podsetio je i na dugogodišnju tradiciju postojanja Narodnog pozorišta.

- Ova kuća je jedan veliki brod koji putuje kroz tu vertikalu vremena i naše je da ga održimo na tom putu, da bi naša draga publika koja pažljivo prati šta se dešava u Narodnom pozorištu imala u čemu da uživa - zaključio je Goncić.

Ostavite komentar