Kultura > Pozorište

Anđelika Simić - konsiljere u "Južnom vetru", za predstavu "Nije čovek ko ne umre" učila u KLINIČKOM CENTRU

Kad se usudite do kraja ići u istinu, ona je neodoljiva

Izvor: K1info/Tanjug

30/03/2023 > 15:34

podeli vest:

Anđelika Simić - konsiljere u "Južnom vetru", za predstavu "Nije čovek ko ne umre" učila u KLINIČKOM CENTRU
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Anđelika Simić koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi "Nije čovek ko ne umre" Zvezdara teatra.

Simić je rekla da je "Nije čovek ko ne umre" Gorčinu Stojanoviću prva režija komada njegovog oca Velimira Stojanovića, a radnja se dešava u bolničkoj sobi, gde leže junaci koji se leče od dijabetesa.

Bolesnike igraju Vojin Ćetković i Bojan Žirović, a sve se dešava tokom dežurstva sestre koju tumači Simić, dok je doktor Pavle Pekić, a Aleksandar Đurica novi pacijent.

- Moja medicinska sestra Emina voli svoj posao, zdušno je posvećena i šaljivo se nosi sa muškim provokacijama bolesnika, ne bi li im olakšala dane i osećanje koje stalno lebdi - a to je smrt koja je blizu ili moguća - istakla je glumica.

Simić je pripremajući ulogu otišla u Klinički centar, gde ju je "dočekala divna medicinska sestra Biljana", koja ju je sprovela kroz svoj posao.

- Htela sam da vidim taj svet iznutra. Ono što sam ponela sa susreta sa njom i njenim poslom je vedrina koju nose te žene - rekla je Simić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Glumačka postava predstave "Nije čovek ko ne umre"

Prema njenim rečima, htela je da u liku Emine ostane ta vedrina, mada tokom dežurstva doživi zahtevnu i tešku noć, i "malo se razboli psihički i fizički u tom trenutku".

Najkrvavija Šekspirova drama

Simić se slaže sa ocenama o značaju "Tita Andronika" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jer se "usudila da ode daleko, da se doživi neminovna katarza".

Prema njenim rečima, "Tit Andronik" je najkrvavija Šekspirova drama, a reditelj Andraš Urban je bio najbolji izbor.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Anđelika Simić, glumica

- Nije hteo ništa tu da skriva, ublažuje, već da razotkrije najveći mogući mrak koji čovek može da ima. Glavni je utisak posle nekoliko repriza da je to takva slika stvarnosti - žestoka i surova, jer jedan deo stvarnosti jeste takav - ocenila je Simić.

Predstava se bavi "tamijom stranom u stilu Kventina Tarantina", a Simić primećuje da američki filmski reditelj i Urban imaju sličan jezik izražavanja gde se ne libe da prikažu nasilje.

Simić je navela da je u komadu jasno izdvojena teza, a naročito kroz postupak Urbana "da zlo nije samo po sebi zlo već ima zrno odakle kreće".

Njenom liku pobeđene gotske kraljice Tamore Rimljani na oči ubijaju sina i "od tog trenutka počinje krvavi pir osvete".

Popularnost "Južnog vetra" je u istini

Upitana kako objašnjava popularnost serije "Južni vetar", Simić je odgovorila da je to - istina.

- Kad se usudite do kraja ići u istinu, ona je neodoljiva. Kad se ode daleko u istinu, to mami ljude da gledaju. I drago mi je da sam u novom serijalu - priznala je Simić.

Za svoj lik advokatice Jelice kaže da je "opasna žena, neustrašiva, hrabra, koja se žestoko nosi sa sudijama i kriminilacima za koje radi".

- Ona Petru Marašu vodi poslove, njegov je konsiljere. A imali su ranije ljubavnu aferu, što je ne sprečava da bez sentimenta uzima velik procenat za svoje poslove - rekla je glumica.

Prema njenim rečima, Jelica se stalno igra na klackalici opasnih poslova, radeći za državu i podzemlje, ali je "za korak ispred svakog klijenta".

- Odlično napisana uloga! Kad sam pročitala, rekla sam bravo! Hvala na ovom zadatku, ovo je da prste poližeš - zaključila je Simić.

 

Ostavite komentar