Kultura > Film/TV

Premijera dokumentarnog filma "Sveti Jakov Tumanski" 5. aprila u Beogradu

Film je skroman pokušaj da se doprinese kulturi sećanja i prikaže život našeg Svetitelja Jakova Arsića

Izvor: K1info/Tanjug

26/03/2023 > 18:20

podeli vest:

Premijera dokumentarnog filma "Sveti Jakov Tumanski" 5. aprila u Beogradu
Foto: Youtube PrintScreen/Milan Kićevac


Film "Sveti Jakov Tumanski", premijerno će biti prikazan u sredu 5. aprila u 20 časova u Domu omladine Beograda, najavili su organizatori.

"Sveti Jakov Tumanski" je dokumentarni film reditelja Boška Milosavljevića o Svetom Jakovu Arsoviću, koji do dana današnjeg ostaje enigma. Kuda se sve kretao Radoje Arsović, i kako je došao do Svetog vladike Nikolaja i doživeo veliki preobražaj?

Film pokazuje ključne momente njegovog života - školovanje, rat, obrazovanje i prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje i, posle smrti, uzdizanje u Svetost.

Posebno se izdvaja period života koji je proveo kao iskušenik i monah u Žiči, kao i stradanje i misija koja će ga dovesti do Tumanskog manastira.

- Veoma mi je bilo važno da se bavim ovom temom, pošto je to bio svojevrsni izazov. Jednostavno, nemamo tako često priliku da radimo na filmu o Svetitelju, a čak i kada se ukaže, postavljamo i sebi i drugima brojna pitanja. I pokušavamo da odgovorimo. Ali, to je teško. Naš film nije odgovor, nego samo dodatni putokaz ka kulturi sećanja, koju posebno neguje naša pravoslavna crkva. Film o Svetom Jakovu snimali smo dosta dugo, ali na autentičnim lokacijama, sa veoma upućenim sagovornicima i sjajnim glumcima. Bilo je lepo raditi na ovom filmu. Bilo je i poteškoća, naravno, ali nadam se da će se ova priča svideti ljudima koji je budu gledali. I voleo bih da utiče, makar malo, na naše zajedničko sećanje. Zahvalan sam Bogu i ljudima što mi je data prilika da režiram ovaj film. Veliku zahvalnost dugujem tumanskim monasima, kao i mojim prijateljima i saradnicima... i pozivam sve ljude dobre volje da pogledaju naš film - ističe reditelj Boško Milosavljević.

Film "Sveti Jakov Tumanski" skroman je pokušaj da se doprinese kulturi sećanja i prikaže život našeg Svetitelja Jakova Arsića.

Publika će moći da pogleda film i dan ranije, 4. aprila, na pretpremijeri koja ima humanitarni karakter.

Karte po ceni od 350 dinara mogu se kupiti na Tickets.rs, a sav prihod od prodaje karata otićiće u humanitarne svrhe za Versko dobrotvorno starateljstvo, koje svakog dana obezbeđuje 2000 obroka za socijalno ugroženo stanovništvo.

 

Ostavite komentar