Kultura > Film/TV

UBISTVO crnog tinejdžera NA KONCERTU Rolingstonsa: Džordž Lukas je bio JEDAN OD SNIMATELJA u Altamontu

Meredit Hanter je tokom nastupa Stonsa ušao u sukob sa Anđelima pakla, a kada je izvukao pištolj, izboden je nožem i ubrzo preminuo

Izvor: K1info

26/03/2023 > 15:24

podeli vest:

UBISTVO crnog tinejdžera NA KONCERTU Rolingstonsa: Džordž Lukas je bio JEDAN OD SNIMATELJA u Altamontu
Foto: Youtube PrintScreen/Giles Lorax


Bilo da se radi o Ratovima zvezda ili Indijani Džonsu, Džordž Lukas je imao ogroman uticaj na popularnu kulturu. On je stvorio čitave univerzume, likove i događaje koji spadaju među neke od najomiljenijih u fikciji.

Dok su njegova filmska dostignuća legendarna, većina ljudi i dalje nije svesna jednog aspekta njegove karijere. Naime, Lukas je bio jedan od snimatelja na besplatnom koncertu u Altamontu u decembru 1969. godine.

Incident koji se na njemu dogodio jedan je od najmračnijih u istoriji hipi kulture i očigledan znak da pokret nije ostvario svoje snove.

Besplatan koncert održan je nedaleko od San Franciska u Kaliforniji. Altamont je organizovan u saradnji sa grupama The Rolling Stones i Greateful Dead i hvaljen je zbog učešća nekih od najistaknutijih rock izvođača tog vremena (Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, Crosby, Stills, Nash & Young). Događaj je trebao da bude poslednji poklič 1960-ih, i čak je bio naglašen kao pandan Vudstoku.

Iako je legendarni njujorški festival bio logistička katastrofa, ono što se dogodilo u Kaliforniji prevazišlo je taj neuspeh, rezultiravši nasiljem i ubadanjem Meredita Hantera.

Nasilje tokom celog dana poslužilo je kao uvod događajima kada su Rolingstonsi konačno izašli na binu. Dok su izvodili "Under My Thumb", crni tinejdžer Meredit Hanter ušao je u svađu sa delom pripadnika Hells Angelsa, zloglasnog motociklističkog kluba čiji su članovi bili zaposleni kao obezbeđenje.

Kada je Hanter izvukao pištolj iz jakne, pripadnik Anđela pakla po imenu Alan Pasaro izbo ga je nožem. Hanter je preminuo pored bine dok su Stonsi nastavili da sviraju, nesvesni tragedije koja se odigrava u publici.

Događaji sa ovog koncerta ovekovečeni su u dokumentarcu "Gimme Shelter" Alberta i Dejvida Mejslesa i Šarlote Zverin iz 1970. godine. Film prikazuje poslednje nedelje turneje Rolingstonsa po Americi 1969. godine, koja je kulminirala katastrofom u Altamontu.

Jedan od kamermana zaslužnih za film bio je i mladi Džordž Lukas. Navodno, njegova kamera se zaglavila nakon što je snimio tridesetak metara filma, što znači da skoro ništa od njegovog snimka najverovatnije nije ušlo u finalnu verziju.

Međutim, kada je kao 83-godišnjak dao intervju za Wall Street Journal 2010. godine, Albert Mejsles se osvrnuo na mladog Džordž Lukasa i "Gimme Shelter". U filmu, posle svog seta, Rolingstonsi i njihova pratnja odlaze helikopterom dok se prisutni spotiču unaokolo, pokušavajući da pronađu izlaz.

- Džordž Lukas je bio jedan od naših mladih snimatelja i on je to snimio. To je kao naučno fantastična scena - rekao je Mejsles.

 

Ostavite komentar