Kultura > Pozorište

Reditelj NIKITA MILIVOJEVIĆ novi umetnički direktor BITEFA

Reditelj će zameniti Ivana Medenicu, koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina, a istekao mu je mandat

Izvor: K1info/Tanjug

21/02/2023 > 14:52

podeli vest:

Reditelj NIKITA MILIVOJEVIĆ novi umetnički direktor BITEFA
Foto: ATA Images


Reditelj Nikita Milivojević je na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda imenovan za novog umetničkog direktora Bitefa.

Na mestu umetničkog direktora Bitefa Milivojević će zameniti Ivana Medenicu, koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina (50 – 56. Bitef), a kome je mandat istekao u decembru prošle godine.

Nikita Milivojević je jedan od vodećih srpskih pozorišnog reditelja koji uporedo gradi i zavidnu inostranu karijeru. Redovni je profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Režirao je u Engleskoj, SAD-u, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji, Makedoniji. Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. godine.

Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade "Bojan Stupica", više Sterijinih nagrada, Politikine nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa "Scena", godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta "Duško Radović", Šabačkog pozorišta "Ljubiša Jovanović", Grada - teatara Budva...). 

Foto: ATA Images

 

Biografija Nikite Milivojevića predstavljena je u mnografiji "Ja ovde silazim" koja je objavljena prošle godine.

Pre njega program su selektovali Anja Suša, Jovan Ćirilov, Mira Trailović. 

Podsetimo, Bitef je osnovan 1967. godine na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. 

Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. 

Već više od pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti. 

 

 



 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar