Kultura > Muzika

Koncertom kvarteta SCHIME i orkestra MUZIKON počeo BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće do 30. oktobra, a koncerti će da se održavaju u Domu omladine i MTS dvorani

Autor: K1 info

27/10/2022 > 16:25

podeli vest:

Koncertom kvarteta SCHIME i orkestra MUZIKON počeo BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL
Foto: Aleksandra Ignjatović


Koncertom beogradskog džez kvarteta Schime i kamernog orkestra Muzikon, u sredu, 26. oktobra otvoren je 38. Beogradski džez festival u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Pre koncerta u holu DOB otvorena je izložba fotografija Lasla Dormana "Beogradski džez festival - Premotavanje".

Laslo Dorman je bio svedok 17 od 20 prvih izdanja Njuport džez festivala u Beogradu i Beogradskog džez festivala, između 1971. i 1990. godine.

Sa tih festivala u njegovoj kolekciji ostalo je nekoliko hiljada crno-belih fotografija koje predstavljaju fascinantno svedočenje o slavnoj istoriji najstarije srpske džez manifestacije.

Izložba, koju je podržao Collegium Hungaricum u Beogradu, trajaće sve do 4. decembra.

Pred svečano otvaranje koncertnog programa prisutnima su se u Velikoj sali DOB, posle tradicionalnog puštanja "Himne Beogradu" obratili Milica Ševarlić i Tomislav Gruić, a zatim i mlada flautistkinja Milena Jančurić i Laslo Dorman koji su proglasili otvorenim ovogodišnje izdanje festivala.

Čast da koncertno otvore 38. Beogradski džez festival pripala je džez kvartetu Schime i kamerniom orksetru Muzikon.

Sastav Schime je prvi put učestvovao na festivalu 2016. godine u okviru drugog srpskog showcasea, kada je promovisao debi album.

U međuvremenu su bili finalisti takmičenja evropskih mladih sastava u organizaciji Evropske radiodifuzne unije, dva puta nastupali na čuvenom festivalu u Mersu (Nemačka), i ostvarili zanimljivu saradnju sa kamernim orkestrom Muzikon u vodama treće struje, mešajući džez sa klasikom.

Na inicijativu festivala Schime je za ovaj nastup sa kamernim orkestrom Muzikon izvodio potpuno novi program, pisan specijalno za ovu priliku.

Kamerni orkestar Muzikon je umetnički multimedijalni sastav koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođenja.

Pored klasičnog repertoara u klasičnom obliku, orkestar Muzikon razvija i izvodi drugačije projekte (digitalni koncerti, interaktivni dizajn, 3D maping i nove tehnologije). Fleksibilnost orkestra i kvalitet u više žanrova definiše ga kao umetnički ansambl 21. veka sposoban za sve zahteve muzičke produkcije.

Pored novih kompozicija sastav Schime i orkestar Muzikom premijerno su predstavili i autorski program i zajednički album "Melange" koji će uskoro da bude objavljen.

Publika je u nastavku programa u imala priliku da u okviru programa Srpski showcase uživa u nastupima Milena Jančurić Quinteta, Aleksandra Jovanovića Šljuke sa programom Piano Solo, kao i Power NAP Tria.

 

 

 

 

Ostavite komentar