Kultura > Muzika

Kolumbijski violončelista Santjago Kanjon-Valensija nastupa večeras na Čelo Festu

Jedan od najperspektivnijih mladih čelista svoje generacije debitovao je sa Filharmonijom iz Bogote kada je imao šest godina

Autor: K1 info

25/09/2022 > 12:40

podeli vest:

Kolumbijski violončelista Santjago Kanjon-Valensija nastupa večeras na Čelo Festu
Foto: Santjago Kanjon-Valensija promo


Kolumbijski majstor violončela i laureat najvećih svetskih takmičenja, Santjago Kanjon-Valensija, održaće koncert večeras, 25. septembra u 20.00 u sali Beogradske filharmonije, u okviru 12. Čelo Festa.

Na programu će biti sledeća dela: Johan Sebastijan Bah: Svita br. 2, d-moll; Džordž Kramb: Sonata za violončelo; Damijan Ponse de Leon: La ruta de la mariposa; Santjago Kanjon-Valensija: Ascenso Hacia lo Profundo.

Santjago Kanjon-Valensija rođen je u Bogoti 1995. godine. Godine 2022, proglašen je umetnikom nove generacije BBC-a. Osvojio je srebrnu nagradu i nagradu "Favorit publike" na XIV Međunarodnom takmičenju "Čajkovski" 2019. godine.

Kao solista, debitovao je sa Filharmonijom iz Bogote kada je imao šest godina. Od tada je nastupao sa najznačajnijim orkestrima u svojoj rodnoj Kolumbiji, a njegova međunarodna solo karijera uključuje nastupe sa orkestrima kao što su: Marijinski orkestar, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija, Briselska filharmonija, Sanktpeterburška filharmonija, Simfonijski orkestar Mađarskog radija, kao i Kamerni orkestar Orfej i Simfonijski orkestar iz Antverpena.

Inspirisan novijom muzikom, Kanjon-Valensija premijerno je svetu predstavio delo Karlosa Izkaraja, "Stringmaster" za violončelo zajedno sa Simfonijskim orkestrom Alabame, kao i delo Horhea Pinzona "Rapsodia a los 4 Elementos" za violončelo na Međunardnom muzičkom festivalu u Kartageni 2019. godine. Pored toga, premijerno je predstavio i Hinasterin koncert za violončelo br. 2 sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Kolumbije, kao i Guldin koncert za violončelo u Oklandu sa Kamernim orkestrom Oklanda.

Santjago iskazuje posebno interesovanje za naručivanje novih dela, aranžiranje, kao i pisanje sopstvenih kompozicija. Njegov album će biti objavljen krajem ove godine. Ostvario je debitantsko CD izdanje "Solo" koji je međunarodno priznat od strane časopisa Strad, kao i ruske sonate za violončelo i popularne komade za violončelo sa pijanistkinjom Ketrin Ostin.

Od 2011. godine, Kanjon-Valensija dobija stipendiju Mayra & Edmundo Esquenazi preko fondacije Salvi.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Beogradske filharmonije.

 

 

 

Ostavite komentar