Kultura > Muzika

RIJUČI SAKAMOTO je šest meseci pred smrt SNIMIO projekat pod nazivom "OPUS" koji je sada ped nama

Zbog teške bolesti Oskarovac nije bio u mogućnosti da odsvira kompletan koncert, pa se obratio svom sinu za pomoć

Izvor: K1info

25/10/2023 > 07:57

podeli vest:

RIJUČI SAKAMOTO je šest meseci pred smrt SNIMIO projekat pod nazivom "OPUS" koji je sada ped nama
Foto: Tanjug/2022 Kab Inc. via AP


Čak i dok se borio sa teškom bolešću, Rijuči Sakamoto bio je odlučan da nastavi sa stvaranjem. Svestan sopstvene smrtnosti, Oskarom nagrađeni kompozitor i titan elektronske muzike, koristio je svoje poslednje albume kako bi se suočio sa svojim nasleđem, protokom vremena i odnosu sa klavirom, koji je svirao od treće godine.

Kao da je izražavanje kroz ovaj instrument bilo nešto što je dolazilo spontano, odlučio je da još jednom da nastupi pred svetom. Međutim, zbog svog zadravstvenog stanja, nije bio u mogućnosti da odsvira kompletan koncert, pa je Sakamoto prezentovao svoj poslednji nastup u filmskoj formi.

Foto: Tanjug/2022 Kab Inc. via AP

 

Sakamoto se obratio svom sinu, Neu Sori, mladom reditelju koji živi između Tokija i Njujorka da režira projekat nazvan "Opus". Tridesetdvogodišnji reditelj trudio se da po strani ostavi njihov lični odnos, međutim, očigledno je da njihova bliskost omogućava Sori jedinstven pristup i intimnost dok snima muzičara u najranjivijem stanju, svega šest meseci pre smrti u martu 2023. godine, u 71. godini.

"Opus" je sniman tokom osam dana u septembru prošle godine u studiju 509 u NHK Broadcast Centru u Tokiju, gde je Sakamoto vodio radio emisiju osamdesetih. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, mogao je da odsvira samo tri pesme dnevno, uz jedan do pet pokušaja za svaku.

Ovaj film predstavlja intimni portret umetnika koji je čitav život proveo pokušavajući da stvori nove muzičke puteve. Tokom 102 meditativna minuta, crno-beli film pažljivo prati Sakamotove graciozne prste, nabrane obrve i zaobljene usne, dok svira 20 pesama iz različitih perioda svog života.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ryuichi Sakamoto (@skmtgram)

Putovanje obuhvata usporenu verziju "Tong Poo", prve Sakamotove pesme snimljene sa Yellow Magic Orchestra, ključne trenutke iz njegovih čuvenih filmskih partitura, kao što je "Merry Christmas, Mr. Lawrence", i izbore iz njegovog poslednjeg albuma "12".

Film počinje svečano, sa Sakamotovim drhtavim prstima na dirkama, ali u njegovoj sredini, on svira svoje klasične epove sa odlučnošću, naizgled bez uticaja fizičkog bola koji oseća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eiga Ni Ikou (@eiga_ni_ikou)

Inspirisan očevom fascinacijom vremenom, Neo Sora je konceptualizovao film da se odvija tokom čitavog dana, što je izrazio izborom osvetljenja.

Film je svetsku premijeru imao u septembru na Venecijanskom filmskom festivalu, a američku na Filmskom festivalu u Njujorku 11. oktobra.

Ostavite komentar