Kultura > Muzika

Bob Dilan ODAO POČAST bivšem kolegi Robiju Robertsonu: Njegova smrt ostavila je VELIKU PRAZNINU

Saradnja sa Dilanom počinje 1965. kada kantautor uzima Robertsona i njegovu grupu za svoj prateći bend

Izvor: K1info

12/08/2023 > 12:44

podeli vest:

Bob Dilan ODAO POČAST bivšem kolegi Robiju Robertsonu: Njegova smrt ostavila je VELIKU PRAZNINU
Foto: Youtube PrintScreen/Movieclips


Bob Dilan konačno se oglasio povodom smrti svog dugogodišnjeg saradnika Robija Robertsona.

Dva dana nakon vesti da je Robertson preminuo u 80. godini posle duge bolesti, Dilan je objavio kratku izjavu.

"Ovo je šokantna vest. Robi je bio doživotni prijatelj. Njegova smrt ostavila je veliku prazninu u svetu", napisao je on.

Robertson je počeo saradnju sa Dilanom 1965. godine, nakon upoznavanja preko zajedničkog prijatelja. Dilan je ubrzo uzeo Robertsona i njegove kolege iz benda koji je tada bio poznat kao Hawks - Levona Helma, Ričarda Manuela, Rika Danka i Garta Hadsona - za svoj prateći bend, i grupa je dala ogroman doprinos njegovim nastojanjima da transformiše svoj zvuk.

Dilanovo preseljenje u Vudstok u Njujorku 1966. inspirisalo je bend da učini isto, čime je otpočeo značajan kreativni period kako za Dilana tako i za grupu. Tokom tog vremena, dok su radili na onome što će postati "Music From Big Pink" iz 1968., Dilan bi se ponekad pridružio na sesijama. Neki od tih materijala su objavljeni  kao deo "The Basement Tapes" iz 1975.

Posle komercijalnog uspeha prvenca "Music From Big Pink", Robertson i ostatak grupe su se odvojili kako bi se fokusirali na svoj rad pod imenom The Band, ali su ostali bliski sa Dilanom.

Poslednji put su ga podržali na "Planet Waves" iz 1974. godine. Dilan je uzvratio tako što se pridružio grupi za "Forever Young", "I Shall Be Released" i nekoliko drugih numera na njihovom poslednjem izvođenju 1976. godine, koji je reditelj Martin Skorseze ovekovečio u filmu "The Last Waltz", objavljenom dve godine kasnije.

Foto: Tanjug/AP Photo, File

Martin Skorseze i Robi Robertson na 31. Filmskom festivalu Kanu

Dilan i Robertson nastavili su prijateljstvo u decenijama nakon raspada benda.

Robertson je 2020. godine ispričao novinaru magazina Rolling Stone o propuštenoj prilici da sarađuje sa Dilanom na "Rough and Rowdy Ways", koji je došao dok je gitarista radio na muzici za Skorezeov film "The Irishman".

- Rekao sam, 'trenutno sam usred ove stvari', i mislim da je Dilan jednostavno osećao da je spreman i da mora da ga snimi.

Ostavite komentar