Kultura > Muzika

OPČINJENOST muzikom: STIVEN KING je jednu GRUPU nazvao NAJBOLJIM rock i bluz bendom SVIH VREMENA

Opčinjenost sastavom dovela je do muzičkog angažmana za film "Maximum Overdrive", a sa soundtracka se izdvojio hit "Who Made Who"

Izvor: K1info

09/07/2023 > 22:02

podeli vest:

OPČINJENOST muzikom: STIVEN KING je jednu GRUPU nazvao NAJBOLJIM rock i bluz bendom SVIH VREMENA
Foto: Instagram/stephenkingofficialpage


Pisac Stiven King jedan je od najpoznatijih stvaralaca horora u istoriji ovog književnog žanra, što potvrđuje i podatak da je od strane fanova prozvan "Kraljem horora". Autor dela kao što su "Keri", "To", "Mizeri", "Isijavanje" i mnogih drugih klasika, dao je ogroman doprinos popularnoj kulturi.

Pored toga što je slavljen zbog kvaliteta svoje proze, on je takođe zapažen iz još jednog razloga: muzičkog ukusa. Kao veliki obožavalac rokenrola, King nikada nije krio da je povremeno crpio inspiraciju od svojih omiljenih muzičkih umetnika, povremeno ubacjući reference na one najdraže.

Poznato je da je Džon Lenon delimično inspirisao naslov Kingovog remek dela "Isijavanje" (The Shinnig), kada je pisac na singlu "Instant Karma" čuo čuveni stih: "We all shine on!" King je prvobitno planirao da roman nazove "The Shiner", ali posle saznanja da "shiner" ima uvredljivu rasnu konotaciju, naslov je promenjen u "The Shining".

Još jedan istaknuti muzičar od ranih dana pripada omiljenijim izvođačima čuvenog pisca - Bob Dilan.

- Verovatno sam imao 14 godina kada sam prvi put čuo Boba Dilana. Sedeo sam na zadnjem sedištu automobila dok smo se vraćali iz bioskopa - izjavio je King za Rolling Stone 2016.

- To se dešavalo u ruralnom Mejnu kada je AM radio bio veliki. Bio je jedan tip na stanici WBZ iz Bostona i vodio je emisiju pod nazivom The Night Express, gde je puštao dosta novih stvari. Kada sam čuo "Subterranean Homesick Blues" kao da me je drmnula struja.

Shodno ovome, bilo je nekoliko slučajeva gde se uticaj Dilanove muzike uvukao u Kingove romane. Najistaknutiji primer je njegov debi iz 1974. "Keri" (Carrie). U njemu se pominju dve Dilanove pesme - "Just Like a Woman" i "Tombstone Blues".

Jasno je da King zna o čemu govori kada je u pitanju dobra muzika. On je to konstantno pokazivao tokom svoje karijere, a njegova pojavljivanja u emisijama Desert Island Discs i Paperback Writers na BBC-ju ovo potvrđuju. King sluša najrazličitije muzičke žanrove, a na listi omiljenih izvođača nalaze se Bitlsi i Bob Dilan, ali i The Cramps i Rijana.

Među njegovim omiljenim pesmama je singl "Stiff Upper Lip" iz 2000. australijskih hard-rock heroja AC/DC. Kao što je poznato, bend je jedan od Kingovih favorita, a njegova opčinjenost dovela je do muzičkog angažmana za film "Maximum Overdrive".

King se nije proslavio ovim jedinim rediteljskim ostvarenjem, ali se na soundtracku našao veliki hit "Who Made Who".

Autor toliko voli AC/DC da je prilikom gosotvanja u emisiji BBC-a Paperback Vriters 2015. nazvao ih "najboljim rok i bluz bendom svih vremena".

Ostavite komentar