Kultura > Muzika

DRUGO VEČE Arsenal festa OBELEŽILI nastupi Vlatka STEFANOVSKOG, bendova The CULT i CLUTCH, kao i ruske grupe SHORTPAIRS

ISpred Main Stagea sinoć bilo dvostruko više fanova nego prvog dana, program zatvorili Let 3

Izvor: K1info/Tanjug

30/06/2023 > 11:59

podeli vest:

DRUGO VEČE Arsenal festa OBELEŽILI nastupi Vlatka STEFANOVSKOG, bendova The CULT i CLUTCH, kao i ruske grupe SHORTPAIRS
Foto: Tanjug/Igor Stanić


Drugo veče muzičkog festivala "Arsenal Fest" u Kragujevcu, otvorio je makedonski gitarski virtouz Vlatko Stefanovski koji je nastupio na Glavnoj bini.

Stefanovski je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je nakon četiri godine opet došao na Arsenal fest, ovaj put u podmlađenom sastavu sa novim momcima na bas gitari i udaraljkama.

Od početka uronivši u varijacije makedonskog tradicionala "Makedonsko devojče", sa bezbrojnim rock meandrima, Vlatko je poveo auditorijum u svoju rok viziju.

Momci iz benda, gde je i njegov sin Jan Stefanovski, nadahnuto su svirali i smenjivali se u svojim solažama. Vlatko je momcima dao priliku da zablistaju i pokažu svoj zavidni talenat.

Stefanovski je još kao lider benda Leb i sol napravio mešavinu etna džeza bluza i rocka i to i danas radi vrhunski.

Pojedini glavni motivi su završavali u atraktivnom krešendu. Instrumental se znalački preplitao i sa vokalnim delima velikog virtuoza koji je poručivao: "Je, je, je, ovde je okej", ili "E da imam, to što nemam" iz pesme "Gipsy Song" kao saundtrek filma "Gipsy Magic".

Dok se Vlatkovo oro pretapalo u dalje fantazije nošeno na talasima "Jovano, Jovanke" i ulilo u završnu kompoziciju - "Bistra voda". Video bim je u skladu sa Vlatkovom kosmičkom magijom, svetleo pulsirajućim crvenim suncem, pretapao se u zvezdane magline i prskao plavo-zelenom bistrinom vode.

Sat vremena je proleteo veteranima obožavaocima, kao i svim novim ljubiteljima njegove muzičke magije.

Clutch prvi put u Srbiji

Posle makedonskog muzičara Vlatka Stefanovskog, na Glavnu binu Arsenal festa izašao je američki nezavisni rock sastav Clutch, koji se prvi put koncertno predstavio u Srbiji.

Bend, koji smatraju simbolom gruv rocka, nastao je još 1991. godine, a trenutno promoviše 13. studijski album "Sunrise on Slaughter Beach".

Svet ih je naširoko upoznao putem izdanja "Pure Rock Fury" (2001), "Blast Tyrant" (2004), "Robot Hive/Exodus" (2005), "From Beale Street to Oblivion" (2007).

Imaju veliku svetsku turneju po rodnoj Americi, kao i Kanadi, ali skandinavskim zemljama (Švedska, Finska, Norveška, Danska, Holandija), gostovali su i u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj, Českoj republici, Mađarskoj, kao i u Sloveniji.

Koncert su krenuli sa numerom "Crucial Velocity", i dalje nastavili sa "We Strive for Excellence", "The Mob Goes Wild", "Subtle Hustle", "Earth Rocker", "Rats", "Ghoul Wrangler".

Set lista je uglavnom ista ili veoma slična onoj sa aktuelne turneje, tako da su izveli poznate pesme sa svojih albuma.

Nizale su se numere -"X-Ray Visions", "Firebirds!", "The Regulator", "A Quick Death in Texas", "Cypress Grove", "Nosferatu Madre", "Son of Virginia", "Slaughter Beach" sa najnovijeg albuma, "Burning Beard". Za sam kraj su ostavili kompozicije "Electric Worry", "The Face" i "Spacegrass", za nastup od barem 80 minuta.

The Cult ponovo pred srpskom publikom

Nastup proslavljenog britanskog hard rock benda The Cult obeležio je sinoć drugo veče Arsenal Festa u Kragujevcu.

Grupa koja postoji već punih 40 godina izašla je na Glavnu binu posle nastupa makedonskog gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog i nezavisnog američkog rock sastava Clutch.

Uz numere sa novog izdanja, pevač i frontmen Ijan Estburi, sa ekipom vrhunskih muzičara (Bili Dafi, Džon Tempesta, Čarli Džons, Majk Mangan) pružio je publici zanimljiv presek karijere uz neprolazne hitove.

Bend je podsetio fanove na sve albume do sada - "Dreamtime" (1984), "Love" (1985), "Electric" (1987), "Sonic Temple" (1989), "Ceremony", (1991), "The Cult" (1994), "Beyond Good and Evil" (2001), "Born into This" (2007), "Choice of Weapon" (2012), "Hidden City" (2016), kao i na novi projekat "Under the Midnight Sun" (2022).

Foto: Tanjug/Igor Stanić

 

Koncert su započeli pesmom "Rise", i nastavili žestoko sa "Sun King", "King Contrary Man", hitom "Sweet Soul Sister", i antologijskim "The Witch" i "Lil' Devil".

- Dobro veče, prelepa Srbijo! Pozdrav celoj Srbiji, jer sam siguran da ste došli večeras iz cele zemlje na ovaj festival, ne samo iz grada Kragujevca. Uvek je lepo biti ovde - nadahnuto je istakao lider Ijan Estburi, maksimalno raspoložen i željan akcije na sceni.

"Aphrodisiac Jacket", "Vendetta X", "Phoenix", jesu hitovi koji su se slivali u repertoaru sinoć, sa zavodljivim i oštrim vokalom Estburija, na veliko oduševljenje iskrenih fanova.

Nepregledna reka fanova prepunila je ceo Main Stage na Kneževom arsenalu. Svi su uživali u koncertu gledajući bend na bini, kao i na dva gigantska video bima.

Foto: Tanjug/Igor Stanić

 

Repertoar je eksplozivno uključio i naslove "Wild Flower", "Spiritwalker", "Mirror", da bi onda usledio istinski vrhunac večeri.

Ijan Estburi očigledno nije želeo da dozvoli fanovima da se malo odmore, jer je u nizu isporučio "Rain" i naravno "She Sells Sanctuary", koji su dugo odzvanjali Glavnom binom uz euforiju hiljade ljudi.

Iako je delovalo da je nastupu kraj, Ijan i ekipa vratili su se na pozornicu i odsvirali još dva hita - "Peace Dog" i "Love Removal Machine", i time zaokružili skoro sat i po efektnog nastupa.

- Vidimo se ponovo, prelepa Srbijo - odjavio se Ijan Estburi sa kultnim bendom The Cult.

Ruski Shortpairs oduševili prisutne

Sinoć je na Garden stejdžu nastupala i prava ruska atrakcija Shortparis, koja je gostovala u Srbiji 13. i 14. januara u Novom Sadu i Domu omladine Beograda, kada su apsolutno oduševili srpsku i većim delom rusku publiku.

Teško je opisati njihov nastup, jer je to jedna ogromna eruptivna energija, eksplozija ritmova, vokala, gitare i bubnjeva.

Osnovani su u Sankt Peterburgu 2012. godine, a prethodno su se članovi Nikolai Komjagin, Aleksander Lonin i Pavel Lesnikov sastali oko formiranja grupe u svom rodnom gradu Novokuznetsku (Sibir).

Kasnije su se preselili u Sankt Peterburg, gde su im se priključili Danila Kholodkov i Aleksander Galjanov, koji je kasnije izašao iz benda.

Osim njih, u Zastavinoj bašti ili Garden Stage bini ranih jutarnjih sati su se smenjivali Autogeni trening, Epilog, Nikola Vranjković, Jorgovani, Stereo banana, Rouzi, i hrvatski hip hop bend Elemental.

Ostavite komentar