Kultura > Muzika

Ljubica Lazić: Beograd je tokom GUITAR ART FESTIVALA ucrtan na svetsku mapu kao PRESTONICA GITARE

Ona je istakla da je GAF čak i tokom pandemije vodio računa da ispoštuje sve, i da ljudima kad im je najpotrebnije pruži umetnost i muziku

Izvor: K1info/Tanjug

15/05/2023 > 13:12

podeli vest:

Ljubica Lazić: Beograd je tokom GUITAR ART FESTIVALA ucrtan na svetsku mapu kao PRESTONICA GITARE
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je portparolka Guitar Art Festivala (GAF) Ljubica Lazić koja je govorila o 24. izdanju manifestacije održane od 10. do 14. maja u Beogradu.

- Verujem da je od muzike boji život svakog pojedinca koji dođe na koncert i posluša nešto što će promeniti njegovu energiju i njega kao čoveka jer muzika oplemenjuje - rekla je Lazić.

Prema njenim rečima, GAF ima toliko različitih koncerata i stilova muzike da svako može da pronađe nešto za sebe, od fada do vorld muzike.

Lazić je istakla svečano otvaranje festivala, koncert u Mts dvorani na kome portugalska fado zvezda Antonio Zambužo (Zambujo) i gitarska brazilska legenda Jamandu Kosta (Yamandu Costa) nastupili "zajedno na sceni prvi put u Beogradu".

- To je koncert gde pevač peva na portugalskom. U jednom trenutku je rekao: "Žao mi je što ne razumete nijednu reč, ali znam da kroz mene prolazi emocija i da je vi primate u autentičnom obliku." To je poenta. Publika je izašla nadahnuta - naglasila je Lazić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Jamandu Kosta i Antonio Zambužo

GAF za svoja 24 izdanja nije bio odložen ni u jednom trenutku, i uvek je, čak i tokom pandemije, vodio računa da ispoštuje sve, i da ljudima kad im je najpotrebnije pruži umetnost i muziku, istakla je Lazić.

Lazić kaže da se oko programa GAF-a vodi računa, "da je pre svega eksluzivan i da ima visok umetnički značaj, jer je to nešto što će uticati na društvo i grad".

- Ljudi prvi put mogu da čuju drugu vrstu muzike i zbog toga je važno da je festival internacionalan. Okosnica jeste gitara, ali imamo i gudački orkestar, stare instrumente. Beograd smo ucrtali na svetsku mapu i prestonica je gitare, ako ne duže, onda tokom trajanja GAF-a - navela je Lazić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ljubica Lazić, portparolka Guitar Art Festivala

Naglasivši da koncerti GAF-a nisu samo gitarističke smotre, Lazić je dodala da dovode velike produkcije, svetske zvezde i orkestre, uz najznačajnije klasične gitariste iz celog sveta.

- Eksluzivnost koncerta se ogleda u tome što pružamo etno, klasične, fado koncerte. Vodimo računa koje zvezde zovemo da budu naši ambasadori - naglasila je Lazić.

Prema njenim rečima, koncert Rolling Stones kaver benda The Stones, koji je trebao biti održan u okviru GAF-a, zbog nedavnih tragičnih događaja odložen je za oktobar, a datum će biti saopšten naknadno.

 

Ostavite komentar