Kultura > Muzika

Ana Đurić Konstrakta: MUZIKA mnogo BRŽE KOMUNICIRA sa ljudima OD POLITIKE

Umetnica misli da je uspela da razdvoji Anu Đurić od Konstrakte, zbog čega o Konstrakti govori u trećem licu a ne u prvom

Izvor: K1info/Tanjug

16/04/2023 > 12:37

podeli vest:

Ana Đurić Konstrakta: MUZIKA mnogo BRŽE KOMUNICIRA sa ljudima OD POLITIKE
Foto: Screenshot Tanjug video


Pop pevačica Ana Đurić Konstrakta obeležila je u srpskoj muzici prethodnu 2022. godinu zbog učešća na Evroviziji u Torinu, gde je zauzela peto mesto, a za Tanjug kaže da muzika mnogo brže komunicira sa ljudima nego što to čini politika.

Ona je naglasila da nije sigurna da li posle predaje evrovizijske "krune" ima više vremena za sve, privatan život, odnose sa medijima.

- Ne žurim mnogo sada, tako da će se naći vremena, samo bi volela da i drugi budu strpljivi - kaže Djurić.

Možda deluje komplikovano "odvojiti" Anu Đurić i Konstraktu danas. Umetnica misli da ih je razdvojila, tako da priča o Konstrakti u trećem licu, ne u prvom.

Kao Ana Đurić ona je kako naglašava dobro.

- Sležu mi se i dalje utisci oko svega što se izdešavalo u poslednjih godinu dana i gledam kako i kuda dalje, da se uspostavim na nekom putu - kaže Đurić.

Konstrakta je duže prisutna na domaćoj muzičkoj sceni, najpre kao vokal u elektro bendu Mistake, Mistake, a kasnije punu afirmaciju doživljava kao jedan od vokala neobične grupe Zemlja gruva!. Kao da je bilo potrebno 20 godina da sada konačno izbije u prvi plan.

- Nekako su se poklopile kockice. Našla sam se na mestu gde sam dobila dobru vidljivost, iskomunicirala sam i bilo je verovatno svima jasno to što sam imala da kažem. Onda, bavila sam se jednom opštom temom u kojoj su se mnogi prepoznali. Ne samo zdravstvenom zaštitom, već i našom nezaštićenošću u današnje vreme. I to je bila pesma u kojoj su svi mogli da se prepoznaju, ma kom narativu to pripadalo - objasnila je Ana Đurić Konstrakta.

Na Evroviziji 2022 u Torinu (Italija) mnogi su odmah videli Konstraktu kao veoma ozbiljnog favorita.

Mnogima se dopala njena pesma "In Corpore Sano", a Đurić kaže da je tu odigrao ulogu veoma pamtljiv i lagani refren uz koreografiju.

- Kada je došao naš nastup prve večeri i taj refren, priznajem, bilo je veoma moćno. Samo još par takvih trenutaka je bilo kod izvođača u areni tokom cele Evrovizije. U tom trenutku nisam svesna svega šta se dešava, jer je sve glasno... Vidim samo nešto oko sebe da se odigrava. Čujem da je dosta glasno, ne čujem sebe, a vidim da je to "jedna super sjajna reakcija". Više se i ne sećam koji smo bili po redu te večeri - priznaje Konstrakta.

Konstrakta je svesna da se njena hit pesma "In Corpore Sano" sluša uveliko na svadbama i rođendanima, jer je prešla granicu i stekla toliku popularnost, iako tematika nije primerena za te prilike.

Konstaktina "pesma" je postala društveni fenomen, višeslojna kritika i nas samih.

- Ima dosta slojeva ta pesma, a kada dođemo do rođendana i svadbe, uglavnom tamo dolazimo do duhovitog segmenta "Šta ćemo sad". To mi je inače uzrečica koju često koristim. Našli smo se u situaciji koju treba promisliti - smatra kreativna umetnica.

Konstrakta je 28. februara 2022. objavila svoj projekat "Triptih", zapravo 12-minutni muzički spot za tri pesme - "Nobl", "In corpore sano" (U zdravom telu) i "Mekano".

Koncept je bila ideja same Konstrakte, uz Anu Rodić i rediteljke Maju Uzelac. Spot i pesme koje ilustruju savremeni život u Srbiji i u proteklih godinu dana su hit svuda.

- Triptih nam je doneo vidljivost, jer je objavljen u to vreme kada je krenula priča oko Evrovizije. Dobro je da se uzelo za ozbiljno sve to o čemu ja pričam. Svidelo mi se što se ljudi bave tumačenjem reči, teme o čemu govorim u pesmi - ocenila je Đurić.

Pesma "In Corpore Sano" bila je naslušanija na YouTube kanalu Evrovizije, što je veoma prijalo i značilo Konstrakti.

To nam je na međunarodnom planu donelo evrovizijsku publiku, što ona ističe kao veoma značajnu okolnost.

- Inače imamo jako puno pregleda na evrovizijskom kanalu, mislim na pesme iz Srbije. Ne znam da li je to možda naša publika koja voli stalno da bude na YouTube-u. Osim toga, ne mogu da kažem da sam zahvaljujući Evroviziji dobila neke angažmane i prepoznatljivst, budući da je to veoma teško. Mi ipak pevamo na srpskom jeziku, i nije lako to iskomunicirati. Oni koji su zainteresovani za nešto što je egzotično, na nekom jeziku koji nije engleski, došli su do onoga šta mi radimo. Čak preko mene i do nekih drugih autora sa ovih prostora. Sem toga, nije nam se desilo nešto drugo, značajnije - otkrila je Konstrakta, koja ima stav da su prepoznati kao jedan od izvođača koji bi mogao da bude u tkz. "music exportu".

- Možda ipak uspemo da se pozicioniramo na nekoj drugoj sceni jednog dana - poručuje Konstranta.

Njena pesma "In Corpore Sano" uspela je da ujedini ceo region bivše Jugoslavije, što se nije desilo odavno.

Ida Prester je primetila, da je "Konstrakti kao ženi sa lavorom pošlo za rukom sve ono što nije Dejtonu i nevladinim organizacijama".

- Ida Prester je dotakla tu suštinu, a to je da muzika mnogo brže komunicira od svega drugog, posebno od politike. To uvek treba imati u vidu, jer ona pre spaja, nego što razdvaja - iskazala je svoj stav na tu temu naša umetnica, koja je doživela ogromnu popularnost koja ne jenjava već skoro godinu dana.

Ana Đurić je diplomirala arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, veoma joj se dopalo da studira ovu vrstu umetnosti, i priznaje da je upisala sasvim spontano i iz radoznalosti, bez znanja šta zapravo predstavlja.

Slično je bilo i sa muzikom, koja ju je privukla preko društva sa kojim je izlazila.

Inače, zamalo je odustala od Pesme Evrovizije 2022, jer kako priznaje, tada nije bila u povoljnoj životnoj situaciji, i sa svim tim problemima, učešće u zabavnom programu joj nije delovalo kao dobra opcija niti izazov koji ona može da iznese.

Ipak, pružila je poverenje svojim prijateljima, oni su podneli prijavu za konkurs, i ostalo je onda - istorija.

Pseudonim Konstrakta je dala sama sebi, kada je imala 20 godina jer je volela da komponuje rime na specifičan način, matematički, što je u skladu sa njenom profesijom, arhitekturom.

Pseudonim znači - biti racionalno emocionalan.

Kao varijanta pseudonima javlja se i engleski, latinični oblik Constructa, sa kojim se Ana premijerno predstavila kao član elektro benda "Mistake mistake", a zanimljivo da se kasnije Ana pod istim oblikom alijasa bavila arhitekturom.

Prema njemim rečima, "diploma studija arhitekture kao opšte obrazovanje joj znači i za stvaranje muzike, jer projektovanje podrazumeva organizaciju rada", tako da je tu "veštinu mogla da primeni na muzičko stvaralaštvo".

Najnovija Konstraktina pesma "Evo, obećavam!" zapravo je nastala pre hit numere "In corpore sano", i svih navedenih solo kompozicija, i više je nego aktuelna, jer pripoveda o anksioznosti, depresiji, usamljenosti.

- Ta pesma je bila gotova pre pesama koje su objavljene pod imenom Konstrakta, ali nekako nije bilo prilike da je "zgotovimo" u pravom trenutku. Tada nismo nigde žurili, onda je naišao prirodno "Triptih", koji smo pogurali. Nisam imala vremena kasnije kada mi se sve dešavalo oko Evrovizije u poslednjih godinu dana da snimim neku novu pesmu, a ovu smo naravno želeli da objavimo. Ono na čemu sam insistirala jeste da je isprati video spot, da je dopuni. Važno mi je bilo da "Evo, obećavam" izađe kao audio i video format - naglasila je Konstrakta.

Ona je navela da je i ovde u pitanju jedan mali omnibus, takođe triptih, koji imaju naslove "Depresivan sam", "Anksiozan sam" i "Evo, obećavam".

Imali su na taj način pravi eksperiment koji je trebalo sastaviti u celinu, gde su te segmente pisali različiti autori (Nikola Stojanović, Marčela Zanki i Isidora Bulatović) i Konstrakta je veoma zadovoljna rezultatom projekta.

- Ta dva psihička stanja koja su najviše prisutna - anksioznost i depresija, dotičem kratko i na subjektivan način, a paralelno sa tim ide naizgled ljubavni susret neko dvoje ili možda susret unutar jednog čoveka, koji bi trebalo da obeća rešenje. To i jeste naša stvarnost - opisala je Konstrakta svoju novu pesmu "Evo, obećavam".

Muzičarka je istakla da je u toj pesmi predstavila sve ono što je sama iskusila, te da u njenom okruženju "žene su te koje se bore sa depresijom, a muškarci sa anksioznošću".

Međutim, kako je čitala statistike, žene izgleda imaju oba ta stanja gotovo podjednako.

Ona smatra da je možda "razlog tome i pozicija u kojoj se žene i dalje danas nalaze, a to je - zavisnost, nesigurnost, neizvesnost, teže obezbeđivanje prostora za sebe".

Umetnica je ranije ocenila da će fama oko nje u vezi Evrovizije trajati okvirno godinu dana, jer smatra da je nemoguće držati pažnju ljudima duže od toga.

- Moj doživljaj je da će ta fama da se spusti, jer ne može to sve trajati ne znam koliko dugo. Ni ja ne napinjem da održavam tu pažnju. Ono što znam je da album sigurno neću uskoro objaviti. Nikada nisam to tako radila, jer nemam kapaciteta da stvorim brzo celi materijal. Pisala sam pesmu po pesmu, ili temu po temu. Ako se otvori mogućnost i vreme da sve to složim, zašto da ne? Inače se divim ljudima koji sve to mogu da postignu - rekla je Konstrakta.

Između koncerata i festivala, Konstrakta nalazi malo vremena da piše i stvara nove pesme, i nada se da će u narednom periodu pronaći mir da se posveti narednim kompozicijama, jer za sada joj to deluje skoro kao nemoguća misija.

- Za mene u životu je bilo važno da radim ono što volim. Ne umem drugačije. Nekako sam nalazila načine da radim to što volim, a opet, moguće da postoji način da se zavoli i ono što radiš - sa osmehom konstatuje pevačica i tekstopisac.

I za sam kraj razgovora, Konstrakta se osvrnula na predstojeći nastup Luke Bleka na 67. izdanju Evrovizije, koje će biti održano u Liverpulu, u Velikoj Britaniji.

- Nezahvalno je davati neke prognoze šta možemo očekivati kada je u pitanju naša zemlja na takmičenju. Još uvek ne mogu da ocenim kako stoji Luka trenutno - zaključila je za Tanjug Ana Đurić Konstrakta.

 

Ostavite komentar