Kultura > Knjige

Službeni glasnik na Sajmu knjige predstavio SABRANA DELA Kafke i Krakova

Jelena Trivan je istakla da se Službeni glasnik odvažio da izda "sve nepoznato o Kafki, od crteža, do integralnih komentara i beležaka"

Izvor: K1info/Tanjug

24/10/2022 > 15:28

podeli vest:

Službeni glasnik na Sajmu knjige predstavio SABRANA DELA Kafke i Krakova
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Sabrana dela Franca Kafke, srpskih naučnika i Stanislava Krakova su kapitalna izdanja i velika novost za srpsku književnost, izjavila je danas direktorka i glavna i odgovorna urednica te izdavačke kuće Jelena Trivan.

Na predstavljanju izdanja Službenog glasnika na Sajmu knjige, Trivan je naglasila da se radi o "tri ogromne edicije" - "Sabrana dela Franca Kafke" u osam knjiga, "Prozna dela srpskih naučnika" i "Dela Stanislava Krakova" u po deset knjiga.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Trivan je istakla da se Službeni glasnik odvažio da izda "sve nepoznato o Kafki, od crteža, do integralnih komentara i beležaka", a osam knjiga "pokazuju jedan deo njegove ličnost za koji nismo znali".

Govoreći o "Proznim delima srpskih naučnika", gde su dela Mihaila Pupina, Mihaila Petrović Alasa, Milutina Milankovića i drugi, Trivan je ocenila da je to "jedinstvena prilika da srpska javnost sazna kako su oni doživljavali književnost i izražavali svoje umetničke sklonosti".

Trivan je istakla da je Krakov bio "veliki pisac, novinar i reditelj", koji je ostao nepoznat srpskoj književnosti jer je posle Drugog svetskog rata definisan kao neprijatelj otažbine.

- Dolazimo pretplaćeni za izdavača godine - sumirala je Trivan.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Jelena Trivan, direktorka i glavna i odgovorna urednica "Službenog glasnika"

Direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga Petar Arbutina je ocenio da savremeni čitaoci imaju potrebu da neko u njihovo ime napravi ovi vrstu antologijskih izbora, koji su veliki zadaci za izdavača.

Podsetivši da je Miloš Crnjanski za Krakovljev "Plamen četništva" tvrdio da je roman, Arbutina je rekao da je sada priređujući tu knjigu 60 piščevih fusnota dopunio sa toliko svojih.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Arbutina, direktor "Glasnikovog" sektora za izdavanje

Prema njegovim rečima, "Kafka je projekat koji pokazuje koliko ono što smo čitali u lektiri nije pravo lice toga pisca".

- Pisac ima milion lica i koliko je moguće moramo da ih osvetlimo ako želimo da doživimo to delo na pravi način, pogotovo kompleksno delo Kafke - ocenio je Arbutina.

Priređivač i prevodilac Jovica Aćin je naveo da će čitaoci u sabranim delima uspeti da više saznaju o Kafki, dok on ostaje "živa zagonetka i živo sudeluje u našem vremenu".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gojko Tešić i Jovica Aćin

Priređivač tri knjige Krakova, Gojko Tešić, istakao je da su njegova sabrana dela "izdavački događaj u Srbiji".

- Krakov je izuzetna stvaralčka ličnost, od onih intelektualaca koji je bio na desnoj strani i ključni je razlog zašto je proskribovan i izbačen iz konteksta moderne srpške književnosti - ocenio je Tešić.

Tešić je podsetio da je Krakov kao vojnik bio učesnik Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata, a tokom Drugog svetskog rata je bio "jedan od najznačajnijih saradnika Milana Nedića", da bi ostatak života proveo u emigraciji.

Prema njegovom mišljenju, "Krila" Krakova su "jedan od najznačajnijih kratkih romana o Prvom svetskom ratu", koji "nije manje vredan od "Dnevnika o Čarnojeviću" Crnjanskog, a oba su moderni avangardni romani.

Tešić je dodao da je Krakov "izuzetan pisac, pripovedač i istoričar kulture u najpreciznijem smislu reči", a na njegovim putopisima se "mogu rekonstruisati važni detalji kulturne istorije onoga što je u međuvremenu uništeno i propalo".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gojko Tešić

Prema njegovim rečima, "Plamen četništva" je knjiga portreta nacionalnih junaka u Balkanskim ratovima i jedna vrsta omaža tragičnim i značajnim junacima.

Govoreći o tumačenju Krakova u kontekstu savremene srpske književnosti, Tešić je ocenio da je vreme da se "mrak ideološki razbije".

Tešić očekuje da "predstoji znatno svetlije doba" i shvatanje da "ljudi ove ili one ideološke orijentacije moraju činiti deo korpusa srpske književnosti".

 

 

 

Ostavite komentar