Kultura > Knjige

Priča o jednoj neposlušnoj nozi... a IZMEĐU KORICA - sećanje na čika DUŠKA RADOVIĆA

Knjigu objavljuje izdavač iz Čačka, koji na taj način želi da oda počast Dušku Radoviću i malim čitaocima skrene pažnju na velikog pisca

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2022 > 12:51

podeli vest:

Priča o jednoj neposlušnoj nozi... a IZMEĐU KORICA - sećanje na čika DUŠKA RADOVIĆA
Foto: Youtube PrintScreen


Stogodišnjica od rođenja Dušana Radovića, tog velikog srpskog pisca, pesnika, novinara, aforističara, biće navršena narednog meseca, a tim povodom iz štampe će izaći sasvim posebno izdanje Radovićeve "Priče o jednoj neposlušnoj nozi" u formi ilustrovane tvrdokoričene knjige velikog formata.

Knjigu objavljuje Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka, koja na taj način želi da oda počast velikom Dušku Radoviću i malim čitaocima skrene pažnju na značaj njegovog proznog stvaralaštva.

 

 

"U ovoj naizgled sasvim običnoj priči o obućaru Klinu, koji se čitave neobično hladne zime nijednom nije okliznuo, Duško Radović nam na majstorski način predstavlja malograđanski duh malog mesta simboličnog naziva Padajevac. Klin, da bi zadovoljio sugrađane, kojima je već postalo sumnjivo kako to da se jedini on nijednom te zime nije okliznuo na snegu, rešava da namerno padne naočigled svih. Ali stvari se nisu odvijale tako jednostavno i Klin kreće u višesatnu avanturu klizanja na jednoj nozi. Jedan takoreći nezanimljiv događaj privukao je pažnju čitavog grada, gradskih vlasti, medija, utrkivali su se da ga slikaju 'za naše novine i za sve novine na svetu'".

Kako navode iz izdavačke kuće, šaljivom tonu nenadmašnog majstora reči Radovića, ilustrator Tihomir Čelanović pokušao je da parira isto takvim ilustracijama, koje su ne samo vizuelno predstavljanje najupečatljivijih scena iz priče, već i njihova dopuna i stapanje u jedinstvenu narativno-ilustrativnu celinu.

"Priče o jednoj neposlušnoj nozi" biće predstavljene na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a pored te knjige čitaoci će na štandu Pčelice moći da pronađu i izbor iz poezije Dušana Radovića "Gle, gle, sve sama čuda", zbirku njegovih najlepših pesama za decu".

 

 

 

Ostavite komentar