Kultura > Knjige

PRIČA koja ohrabruje - "PRISTANAK“, autobiografija VANESE SPIRINGORE

Memoari o nemilosrdnoj psihičkoj manipulaciji sa kojom se žrtva suočava u pokušaju da se otrgne od starijeg muškarca

Izvor: K1info

14/10/2022 > 14:13

podeli vest:

PRIČA koja ohrabruje  - "PRISTANAK“,  autobiografija VANESE SPIRINGORE
Foto: Pixabay.com


Vanesa Springora je u četrdesetim godinama života odlučila da progovori o tome kako je kao trinaestogodišnja devojčica bila seksualno i psihički zlostavljana od poznatog francuskog pisca Gabrijela Maznefa.

Sredinom osamdesetih godina XX veka, odgajana od strane razvedene majke, Vanesa posredstvom čitanja popunjava prazninu koju je ostavio otac, a zbog čega je neizmerno patila.

Sa trinaest godina na jednoj večeri upoznaje Gabrijela Maznefa, pisca čiju sumornu reputaciju ne poznaje.

Na prvi pogled biva namamljena harizmom tog pedesetogodišnjeg čoveka – njegovim zaljubljenim pogledima i pažnjom koju joj posvećuje.

Posle toga, dobija pismo u kome on podvlači svoju nesavladivu potrebu da je ponovo vidi. Napunivši tek 14 godina, Vanesa mu se nudi i dušom i telom.Pretnje Brigade za zaštitu maloletnika još više osnažuju ovu opasno romantičnu idilu.

Međutim, kada Vanesa uvidi da je Gabrijel oduvek negovao ljubavne veze sa adolescentkinjama, kao i da upražnjava seksualni turizam u zemljama u kojima su maloletnici ugroženi, ona prolazi kroz strašno razočaranje.

Foto: Vulkan

 

Posle njihovog raskida, mučenje se nastavlja, jer pisac publikacijama i neprestanim uznemiravanjem nastavlja da reaktivira njenu patnju.

"Pristanak" je dobio Veliku čitalačku nagradu magazina Elle 2020. godine, u kategoriji dokumentarne proze, kao i Nagradu "Žan Žak Ruso".

 

 

 

Ostavite komentar