Kultura > Knjige

Predstavljena knjiga o uticaju ITALIJANSKE POPULARNE KULTURE u bivšoj Jugoslaviji

O temi je govorila Frančeska Rolandi, predstavljajući svoju knjigu "Dvadeset četiri hiljade poljubaca"

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2022 > 15:15

podeli vest:

Predstavljena knjiga o uticaju ITALIJANSKE POPULARNE KULTURE u bivšoj Jugoslaviji
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Promocija knjige "Dvadeset četiri hiljade poljubaca" Frančeske Rolandi, u prisustvu autorke i u izdanju kuće Geopoetika, održana je sinoć u medijateci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Knjiga ima podnaslov "Uticaj italijanske popularne kulture u Jugoslaviji (1955-1965)" i govori detaljno upravo o tom periodu.

Rolandi je istakla da se opredelila za pisanje ove teme dok je živela jedan period u Beogradu kada se prijavila za stažiranje u Italijanskom institutu za kulturu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Frančeska Rolandi, autorka knjige "Dvadeset četiri hiljade poljubaca"

- Razmišljala sam tada koliko je snažan uticaj na prostoru bivše Jugoslavije imala italijanska pop kultura na svakodnevni život ljudi. Onda sam započela doktorat na tu temu, da pričam o Jugoslaviji kroz prizmu kulture u Italiji - objasnila je autorka svoju početnu ideju za stvaranje knjige.

Privremeno rešenje graničnog pitanja, koje je bilo omogućeno Londonskim sporazumom iz 1954. godine, bilo je preduslov za procvat kulturnih veza između Italije i Jugoslavije, dve zemlje sa različitim političkim sistemima i do tada podeljenim usled oštrog teritorijalnog sukoba. Naročito važnu ulogu odigrao je uticaj italijanske popularne kulture, koji je poslužio kao filter za prenos kulturnih pojava koje su dolazile sa Zapada, u neku ruku odomaćenim i prihvatljivijim u očima jugoslovenske vlasti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Milan Ristović i Frančeska Rolandi

- Muzika je centralna tema moje knige, zato je i taj naslov prema čuvenoj pesmi "Dvadeset četiri hiljade poljubaca". Muzika je i spojila obale Jadranskog mora. Italijanska kultura je ovde u bivšoj Jugoslaviji ostala i dalje jaka i posle perioda kojim završavam u knjizi, dakle od 1965.godine. Istina, Festival San Remo nije se pratio i slušao kao nekad, odnosno adolescenti tog perioda 10 godina iz knjige su ga više pratili nego mladi kasnije - ocenila je Rolandi.

 

 

 

Ostavite komentar