Kultura > Knjige

CENZURA u američkim školskim bibliotekama DOVELA DO DEBATE na nacionalnom nivou

U raspravu o zabrani pojedinih naslova, uključila se i Prva dama Džil Bajden

Autor: K1 info

28/09/2022 > 14:15

podeli vest:

CENZURA u američkim školskim bibliotekama DOVELA DO DEBATE na nacionalnom nivou
Foto: Pixabay.com


Džil Bajden je u nedavnom intervjuu govorila o knjigama koje se uklanjaju iz školskih biblioteka, iznevši svoj stav o toj temi: "Sve knjige treba da budu u biblioteci. Sve knjige. Ovo je Amerika. Mi ne zabranjujemo knjige."

Čini se da su knjige dospele pod nezapamćeni udar. Na školskom nivou, uklanjanje dugogodišnjih, nagrađivanih naslova kao što je "Maus" Arta Špigelmana, i popularnih transrodnih naslova poput "Gender Queer" Maje Kobabi, dovelo je do nacionalne debate.

 

 

Prva dama nedavno je govorila za NBC News o vrućim temama obrazovanja koje su dospele na naslovne stranice - od nedostatka nastavnika do zabrane knjiga. Kada je upitana da li mora da postoji "ravnoteža" prilikom odmeravanja naslova koji treba da se nađu u školskim bibliotekama, a koji da budu izbačeni, Džil Bajden je rekla da "sve knjige treba da budu u biblioteci".

Mnoge zabranjene knjige su popularni naslovi koji se bave LGBTQ+ pojedincima. Verovatno je ovo zabrinjavajuće za Džil Bajden jer njen suprug trenutno traži veću veću zaštitu za LGBTQ+ učenike u školama. Ali oni koji žele da zabrane ove naslove kažu da se ne radi o temi, već o neprikladnom sadržaju koji se nalazi u njima.

Džil Bajden nije se eksplicitno dotakla knjige "Gender Queer", ipak ona je zabranjena u školskim bibliotekama širom Amerike. Ovo je došlo posle otkrića roditelja da se na stranicama knjige nalaze slike na kojima je prikazan oralni seks. Zakonodavci poput onih u Teksasu često navode ovaj roman u želji da prikažu kako škole indoktriniraju decu, ili ih čak seksualizuju.

Maja Kobabi, autorka sporne knjige, napomenula je da njen roman možda nije prikladan za sve uzraste, niti za određenu decu. Ali ona nastavlja žestoko da brani svoju knjigu i njenu svrhu među transrodnim tinejdžerima. Upravo zbog želje da se ovi manjinski studenti osećaju dobrodošlo, advokati poput Džil Bajden nastavljaju da se bore za mesto pomenute knjige u bibliotekama.

Foto: Youtube PrintScreen

Maja Kobabi, autorka knjige "Gender Queer"

Istovremeno, tema zabrane knjiga dotiče se još jednog pitanja koje se tiče mnogih roditelja. Dok Džil Bajden tvrdi da sve knjige treba da budu u biblioteci, roditelji misle da zaslužuju da znaju koji materijal se nudi njihovoj deci. Incident o kojem je prošle godine izvestio Washington Examiner savršen je primer kako se ova dva problema sukobljavaju.

Prošlog novembra, jednoj majci  je bilo zabranjeno da uđe u školsku biblioteku svog deteta u srednjoj školi u Virdžiniji. Na sastanku školskog odbora roditelj se požalio na pornografske romane koji su dostupni. Rečeno joj je da joj je okružna politika zabranjivala ulazak u biblioteku, a ona je tvrdila da to krši njena roditeljska prava.

Prva dama Džil Bajden nije ulazila u detalje o svom stavu o zabrani knjiga. Ali uprkos sve većem pozivu konzervativnih roditelja da ograniče materijal kojem školska deca mogu da pristupe, drugi se plaše da njihova potpuna zabrana vodi na klizav teren.

 

 

 

 

Ostavite komentar