Kultura > Knjige

Šolja čaja i ... KNJIGA: Klasici koji oživljavaju magiju JESENI

Ukoliko niste čitali nešto sa ovog spiska, ili želite da se podsetite, ovo doba godine je idealno za uživanje uz dobru priču

Izvor: K1info

15/10/2023 > 20:01

podeli vest:

Šolja čaja i ... KNJIGA: Klasici koji oživljavaju magiju JESENI
Foto: Freepik.com


Jesen je doba godine koje nas često inspiriše da se sakrijemo u toplini našeg doma i uživamo u dobrim knjigama. Iako svaka sezona ima svoje čari, jesen donosi posebnu atmosferu koja je savršena za čitanje klasika.

Evo nekoliko književnih klasika koji su idealni za jesenje čitanje.

1. "Gospodar prstenova" od Dž.R.R. Tolkina

Nema boljeg vremena da započnete epsko putovanje kroz Srednju Zemlju od jeseni. Tolkinova složena mitologija, živopisni opisi prirode i avanture Froda i družine čine ovu trilogiju nezaobilaznom za jesenje čitanje. Osećaj avanture i tuge koji proživljavaju junaci savršeno odgovara jesenjem raspoloženju.

2. "Proces" od Franca Kafke

Kafkova mračna i jeziva proza savršeno odgovara jesenjem sivilu. "Proces" je priča o čoveku koji je optužen za nešto što ne razume, a cela priča se odvija u tajanstvenoj i nelogičnoj birokratiji. To je roman koji će vam podstaknuti razmišljanje o sudbini i društvu, a istovremeno vas uvući u svoju mračnu atmosferu.

Foto: Pixabay.com

 
3. "Drakula" od Brama Stokera

Nema ništa bolje od horor priče o vampirima kako bi upotpunili jesenje večeri. Ova klasika prati priču o gospodinu Drakuli, legendarnom vampiru koji dolazi u Englesku da širi strah. Roman je prepun napetosti i misterije, čineći ga idealnim za jesenje čitanje.

4. "Orkanski visovi" od Emili Bronte

Ljubitelji klasičnih ljubavnih priča neće želeti da propuste čitanje ovog dela.  "Orkanski visovi" donose priču o ljubavi između Hetklifa i Ketrin, smeštenu na divljim i vetrovitim vrhovima Engleske. Ova knjiga će vas potpuno uvući u svoju strastvenu priču i prelepe opise prirode, dok će vas mnogo puta i naježiti od strašnih priča koje vuku junaci dela.

5. "Oliver Tvist" od Čarlsa Dikensa

Čarls Dikens je pisao mnoge knjige koje su idealne za jesenje čitanje, ali "Oliver Tvist" je jedno od najpoznatijih dela. Ova priča o siročetu Oliveru i njegovim pustolovinama u viktorijanskom Londonu donosi elemente tuge, nade i ljudske izdržljivosti.

Jesen je savršeno vreme da se prepustite čarima klasičnih knjiga. Bilo da volite epske avanture, mračne priče ili ljubavne romane, klasici književnosti nude nešto za svakoga.

Uz udobnost vašeg doma, šolju čaja ili kuvano vino, ovi klasici će vam pomoći da e potpuno uronite u svet književnosti tokom jeseni.

Ostavite komentar