Kultura > Film/TV

"Otac atomske bombe" ODNEO POBEDU U 7 KATEGORIJA! "Opеnhajеmеr" osvojio najvišе BAFTA nagrada (FOTO)

Domaćin prestižne ceremonije dodele nagrada prvi put bio je škotski glumac Dejvid Tenant

Izvor: K1info/Tanjug

19/02/2024 > 21:27

podeli vest:

"Otac atomske bombe" ODNEO POBEDU U 7 KATEGORIJA! "Opеnhajеmеr" osvojio najvišе BAFTA nagrada (FOTO)
Foto: Tanjug/AP Photo


Film Kristofera Nolana "Openhajmer" zabeležio je najveći uspeh na dodeli filmskih nagrada Bafta u Londonu, odnevši pobedu u sedam kategorija, uključujući priznanje za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju režiju.

Nagradu za najbolji film ispred postave Openhajmera preuzeo je bračni par Ema Tomas i Kristofer Nolan, koji su uz Čarlsa Rovena bili producenti, dok je irski glumac Kilijan Marfij osvojio priznanje za najboljeg glumca za ulogu Džeja Roberta Openhajmera, američkog teoretskog fizičara koji se smatra "ocem atomske bombe".

Film "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa dobio je pet priznanja, uključujući nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Emi Stoun, prenosi BBC.

Drama na nemačkom jeziku "Zona interesa" Džonatana Glejzera osvojila je tri Bafta nagrade, uključujući priznanje za izvanredan britanski film, ali i za najbolji film koji nije na engleskom jeziku.

Film Barbi ostao je bez ijednog priznanja, uprkos tome što je bio nominovan u pet kategorija. Nagradu za zvezdu u usponu, jedinu Bafta nagradu o kojoj odlučuje javnost, dobila je engleska glumica Mia Meken-Brus, dok je priznanje za najbolji dokumentarac pripalo filmu "20 dana u Marijupolju" Mstislava Černova.

Stipendiju Bafta, kojom se odaje priznanje za izuzetna filmska dostignuća, a koja je do sada, između ostalih, uručena Stivenu Spilbergu, Helen Miren i Čarliju Čaplinu, ove godine je dobila engleska glumica Samanta Morton.

Na crvenom tepihu u Rojal Festival Holu ove godine britanski princ Vilijam pojavio se bez svoje supruge Kejt Midlton, koja se oporavlja od planirane abdominalne operacije.

Domaćin prestižne ceremonije dodele nagrada prvi put bio je škotski glumac Dejvid Tenant.

Najveći broj nominacija na ovogodišnjoj dodeli Bafta nagrade imao je film "Openhajmer" Kristofera Nolana, čak 13, a slede ga "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa sa 11 nominacija i "Ubistva pod cvetnim mesecom" Martina Skorsezea i "Zona interesa" Džonatana Glejzera sa po devet nominacija.

Dodelu Bafta nagrada organizuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti, nezavisna organizacija koju je 1947. godine osnovala grupa britanskih filmskih producenata sa ciljem da razvija i odaje priznanje najboljim filmovima, TV emisijama i igricama.
 

Ostavite komentar